Loading...

Funeral Whore - Phantasm

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-04-2016

Tracklist

01. Phantasm
02. Evil Manifestation
03. Reanimated
04. The Tall Man
05. Population None
06. The Graveyard Silence
07. When Life Turns to Ashes
08. Down the Abyss
09. Morningside Cemetery
10. Only the Coffins Remain
11. The Mortuary at Night

De Nederlandse death metalband met de lekker bekkende naam Funeral Whore bestaat dit jaar al weer tien jaar. In die periode heeft de band zeker niet stil gezeten, getuige een goedgevulde discografie en talloze optredens wereldwijd (inderdaad, tot in Mexico aan toe). Grootste struikelblok voor een gestage opmars bleek een solide line-up. De basis van de band staat al jaren met leadgitariste Kellie en brulboei/gitarist Roy, alleen die ritmesectie wisselt nog al eens. Evengoed staat dat de productiviteit niet in de weg, Funeral Whore bracht de afgelopen jaren aardig wat demo's, EP's en splits uit, en in 2012 al debuutalbum Step Into Damnation. Des te bijzonder dat de band hier niet eerder besproken is geweest. Dat moet dan maar gebeuren met het tweede album Phantasm dat net uit is.

Het moet wel heel raar lopen wil je de band de afgelopen paar jaar niet ergens in den lande tegen het lijf zijn gelopen. Funeral Whore treed zeer geregeld op, en laat overal een goede show en hun goede naam achter. De death metal van de band is dan ook van degelijke kwaliteit, zowel op het podium als op plaat. Ervaring telt zeg maar. Dat blijkt ook uit het professionele geluid dat op Phantasm te horen is. De productie is lekker zwaar, de muziek komt verrukkelijk lomp uit de speakers, terwijl alles even luid en duidelijk te volgens is. Natuurlijk, het album wordt gereleased via een gerenommeerd metal-label, maar dat is zeker niet altijd een garantie voor kwaliteit.

Ik werd mede op het spoor van het album gezet door middel van de video voor The Graveyard Silence, die ik er erg goed uit vond zien - en natuurlijk ook een gezonde dosis humor en relativering bevat. Natuurlijk mag het bijbehorende nummer er ook wezen, vooral het trage en heerlijk logge begin van het nummer vind ik een verademing te midden van het overige, nadrukkelijk snellere materiaal. Want dat is waar Funeral Whore voor staat: het spelen van vlotte, beukende death metal van de oude school. Overwegend in het middentempo of op hoge snelheid dus, in tegenstelling tot veel collega's gaat het tempo hier niet al te vaak of te lang naar doom-niveau. Het titelnummer Phantasm waarmee geopend wordt is al meteen een goed voorbeeld van de afwisseling tussen de verschillende tempo's

Ook een pluspunt van de death metal van Funeral Whore is dat er geen enkele moeite wordt gedaan om technische of ingewikkelde fratsen uit te halen. Rechttoe rechtaan worden de riffs aan elkaar geplakt en voorzien van pakkende ritmes, zodat een vloeiend lopend geheel ontstaat en de nummers lekker wegluisteren, zonder afgeleid te worden door allerlei technische hoogstandjes. Zelfs de sporadische gitaarsolo's staan puur in dienst van de nummers, ter verfraaiing, zonder nadrukkelijk de hoofdrol op te eisen. En over aan elkaar plakken gesproken: de sampletjes die her en der tussen de nummers opduiken zijn natuurlijk goud waard: die fragmentjes van oude, foute horrorfilms doen het voor mij telkens opnieuw!

Zonder aan superlatieven te doen, of het onderwerp originaliteit van stal te halen, constateer ik wel dat er gewoon geen enkel slecht nummer op Phantasm te vinden is. Het album loopt in een vloeiende beweging door, waarbij telkens op tijd wordt gezorgd voor variatie in tempo; er wordt nooit te lang achter elkaar in een tempo gespeeld. De nummers zijn compact en liggen stuk voor stuk lekker in het gehoor. Deze death metal doet me eigenlijk nog het meest denken aan het werk van de Zweed Rogga Johansson. Hoe veel hij ook uit brengt, het is altijd degelijk, altijd kwaliteit, zonder ooit echt uit te blinken. Dat geldt hier ook voor Funeral Whore: Goed verzorgd, kwalitatief dik in orde. Als (denkbeeldig) cijfer kom je dan altijd uit op een ruime voldoende, misschien niet meer, maar zeker ook niet minder!

Kellie Chopper - Guitars

Roy 'Grimreaper' Steinfort - Vocals, Guitars

Nick - Drums

Van Dune - Bass