Loading...

Aborted - Retrogore

Gepost in Reviews door Marc Brouwer op 13-04-2016

Tracklist

01. Dellamorte Dellamore
02. Retrogore
03. Cadaverous Collection
04. Whoremageddon
05. Termination Redux
06. Bit by Bit
07. Divine Impediment
08. Coven of Ignorance
09. The Mephitic Conundrum
10. Forged for Decrepitude
11. From Beyond (the Grave)
12. In Avernus

Retrogore is alweer het negende volledige studio-album van de death metal formatie Aborted, en deze zal uitkomen op 22 april 2016. Er zit na de EP Termination Redux (het enige nummer dat ook op Retrogore staat) amper drie maanden tussen, we kunnen er dus nog steeds van uitgaan dat Aborted op volle toeren draait. Met Retrogore is het de bedoeling om een sound en stijl te creëren die zijn weerga niet kent, laten we zeggen zoals Sven de Caluwè (vocalen) zelf omschrijft: "like a bulldozer ramming down a rollercoaster". Stiekem kan ik jullie vertellen dat dat klopt!

Tekstueel gaat het uiteraard weer over seriemoordenaars, de nogal zo geheten goedgelovigen die er zelf hun theorieën op na houden, die uiteindelijk nog een andere toepassing heeft dan het geloof, pornografie en alle verdere gruweldaden die de mensheid op zijn geweten heeft. Tevens wordt dat ondersteund door een zeer brute en strakke ritme sectie. Graag verwijs ik daarvoor naar eerdere reviews van de collega's van Wings of Death.

Na de nogal lacherige Dellamorte Dellamore intro, dat tevens ook weer te maken heeft met de horror verhalen/films uit de jaren '80, wordt gelijk het titelnummer Retrogore er achteraan geknald om er even wat in te komen voor de rest van de plaat. Wanneer ik de nummers beluister zoals Cadaverous Collection, Divine Impediment, Retrogore en From Beyond (the Grave) zijn deze nummers de kenmerken voor de sfeer van Aborted's Retrogore. Naar eigen zeggen van Caluwè, klopt dat als een bus.

Ik heb me eerst even verdiept in de achterliggende gedachten van Retrogore, om zo een beter inzicht te kunnen krijgen alvorens het goed kunnen beoordelen van deze schijf. Dit is namelijk wel death metal voor gevorderden. Met name de agressiviteit en technische aspecten die je voorgeschoteld krijgt, en hoe je vanuit complete waanzin ineens wordt terug gezet naar werkelijk waar prachtige symfonieën.

Toch vind ik het weer zeer progressief hoe deze doorgewinterde metalheadz te werk zijn gegaan. Als je in slechts 22 dagen een volledig 12 nummers tellende plaat in elkaar drukt kan je zeggen dat Aborted weet wat gepassioneerd zijn betekent. Natuurlijk helpt een goede producer daar ook bij, genaamd Kristian Kohlmannslehner. Al met al hebben ze dit ook weer gedaan in de Duitse Hansen Studio waar bands als o.a. Benighted hebben gebivakkeerd.

Bij Termination Redux EP had ik echt het idee dat Aborted toch op z'n hoogtepunt was aangekomen. Niets is echter minder waar, en ik citeer: It’s a massive step forward / Retrogore is death metal for a new age. Dan denk ik dat er genoeg gezegd is over Retrogore! Aborted's Retrogore is een super-album geworden!

JB van der Wal - Bass

Ken Bedene - Drums

Mendel bij de Leij - Guitars

Ian Jekelis - Guitars

Sven de Caluwé - Vocals