Loading...

Destruction - Under Attack

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-05-2016

Tracklist

01. Under Attack
02. Generation Nevermore
03. Dethroned
04. Getting Used To The Evil
05. Pathogenic
06. Elegant Pigs
07. Second To None
08. Stand Up For What You Deliver
09. Conductor Of The Void
10. Stigmatized
11. Black Metal (Venom cover)
12. Thrash Attack

Allemachtig, wat kan ik in thrash's-naam nog vertellen over de Duitse veteranen van Destruction. De band hobbelt al sinds 1982 mee in het zwaardere circuit en heeft in al die jaren nooit echt teleurgesteld. Nou ja, misschien in de jaren '90 een beetje, nadat Schmier uit z'n eigen band was gekickt, maar daarna werd de draad weer goed opgepakt. Onder aanvoering van voorganger Schmier doen de Duitsers dan ook al jarenlang simpelweg waar ze goed in zijn: de klassieke thrash metal prediken. Ik verwacht op voorhand dat dat op het veertiende (als ik goed geteld heb) studio-album Under Attack - een veelbelovende titel - niet anders zal zijn.

Titelnummer Under Attack opent het feest der herkenning en doet dat in stijl. Hoewel de Duitse, ietwat chaotische stijl - het handelsmerk van Destruction - nog altijd uit duizenden herkenbaar is, vergeet de band gelukkig niet een beetje met de tijd mee te gaan. Under Attack is een klasse beuker als in de hoogtijdagen, dat subtiel begint en mooi opbouwt, en waarbij ik niet stil kan blijven zitten. De navolgende nummers Generation Nevermore en Dethroned verraden dat Schmier en z'n kompanen goed doorhebben hoe old school thrash in een moderner jasje gegoten kan worden. Hoewel het woord toegankelijk me wat te ver gaat vind ik bijvoorbeeld Dethroned net te veel inboeten aan agressie.

Dat geldt helemaal voor Getting Used To The Evil, waar Destruction nadrukkelijk buiten de comfortzone lijkt te treden. Geen Teutoonse thrash, maar wel een afwisselend heavy nummertje, lekker zwaar en bij vlagen bijna traag en groovend. Het is juist deze variatie die Under Attack een verrassende draai geeft, en wat mij betreft daarmee het luistergenot vergroot. Daar staan dan verrukkelijke thrashers als bijvoorbeeld Pathogenic, Elegant Pigs (wow!), Second To None en afsluiter Stigmatized tegenover. Vertrouwd rossen en beuken deze tracks de vouwen uit je versleten spijkerbroek. Dit zijn van die nummers in de stijl die je van Destruction verwacht, en waarmee de band nog altijd hoge ogen gooit wat mij betreft.

Voor de liefhebbers en/of zij die daar voor kiezen zijn ook nog twee bonustracks te beluisteren, waarbij wel gekozen is voor een terugkeer naar lang vervlogen tijden. De Venom-cover Black Metal wordt zeer authentiek uitgevoerd, maar voegt echt helemaal niks toe in deze versie. Leuk om zo eens te horen, maar dan ook niet meer dan dat. Thrash Attack is een remake van het instrumentaaltje van het debuutalbum (Infernal Overkill uit 1985). Deze laat goed horen hoe Destruction gegroeid is naar het huidige geluid, zonder dat er aan de kern van de oer-thrash gemorreld wordt.

Als Under Attack 1 ding bewijst is het wel dat je als 'oude' band niet alleen op je verleden hoeft te teren. Schmier en co laten horen dat Destruction nog altijd relevant is, en de vloer aanveegt met menig retro-stijlgenoot. Sterker nog: de heren zijn anno 2016 natuurlijk veel betere muzikanten en liedjesschrijvers dan in de jaren '80, en laten dat graag horen ook. Wat mij betreft kan deze band dan ook nog wel een tijdje mee op deze manier. Al zal Mad Butcher wel altijd mijn Destruction-favoriet aller tijden blijven verwacht ik!

Marcel 'Schmier' Schirmer - zang, bas

Michael 'Mike' Sifringer - gitaar

Wawrzyniec 'Vaaver' Dramowicz - drums