Loading...

Giant Gutter From Outer Space - Black Bile

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-06-2016

Tracklist

01. Circle of Interferences
02. Whether if it was a dream or not
03. Joy and Misery
04. Funeral under my Window
05. Opium and Reminiscence
06. Memory, the enemy

Ik val maar gelijk met de deur in huis: dit is best apart. Het Braziliaanse project met de weinig toegankelijke naam Giant Gutter From Outer Space is opgericht door twee zelfstandige muzikanten met een gedrevenheid om zware, rauwe, experimentele en (voor zover mogelijk) compromisloze muziek te maken. Het resultaat van deze in de rock of metal weinig voorkomende samenwerking tussen 'slechts' een bassist en een drummer is gevat in releases als debuut-EP Set Adrift (oktober 2015) en opvolger Stumm (april 2016).

Inmiddels, we schrijven juni 2016, is Giant Gutter From Outer Space toe aan een derde release, het album Black Bile, dat eerder deze maand het levenslicht zag via het Nederlandse RVPecords. De opnames hiervoor vonden plaats in Curitiba (Brazilië) in de Estudio Clinica en is geproduceerd door Murillo da Ros. Persoonlijke vriend, fotograaf en ontwerper Cesinha Marin heeft gezorgd voor het artwork. Inmiddels vraag ik me trouwens wel af waarom dit nog een project genoemd wordt: drie releases op rij binnen een tijdspanne van een jaar: dan ben je toch gewoon een band, ondanks dat je maar uit twee personen bestaat.

Ik vind deze muziek best lastig om te beschrijven, ik vind het vooral intrigerend om te horen hoe je als duo nog zo'n geluidsmuur kunt neerzetten. Op voorhand verwachtte ik vooral zware en lage tonen te horen, maar dat valt nog best mee. Dit duo brengt weliswaar sludge-achtige muziek, die bij vlagen ook echt wel lekker lomp uit de hoek komt en het vooral moet hebben van heel veel herhalingen (Joy And Misery), maar daarnaast is er ook plaats voor lekker in het gehoor liggende ritmes en aantrekkelijk groovende stukjes. Ik moest in eerste instantie nog het meest denken aan het Nederlandse eenmansproject Sturp.

Een Funeral Under My Window klinkt weliswaar op papier niet erg aantrekkelijk, maar wat Giant Gutter From Outer Space er van gemaakt heeft, daar kan je toch onmogelijk bezwaar tegen hebben als liefhebber van zwaar groovende en logge klanken. Al blijft het behoorlijk experimenteel. En dat is juist het leuke van deze muziek: het is niet echt voorspelbaar, maar ondanks het aparte karakter valt het eigenlijk nergens tegen.

Kortom: Giant Gutter From Outer Space heeft mij aangenaam weten te verrassen. Ik heb via de bandcamp-pagina van de band de hierboven genoemde releases ook beluisterd, en ik kan niet anders zeggen: Dit duo musiceert naar mijn smaak. Afwisselend ingetogen en beukend, vrijwel altijd groovend; muziek die heerlijk zwaar op de maag ligt, log, bij vlagen echt lekker heavy. Aanrader voor de liefhebber van instrumentale stoner/doomy sludge.

Johnny r. r. - drums

Hernan - bass