Loading...

Dark Tranquillity - Atoma

Gepost in Reviews door Marc Brouwer op 12-11-2016

Tracklist

CD1
01. Encircled
02. Atoma
03. Forward Momentum
04. Neutrality
05. Force of Hand
06. Faithless by Default
07. The Pitiless
08. Our Proof of Life
09. Clearing Skies
10. When the World Screams
11. Merciless Fate
12. Caves and Embers
CD2
01. The Absolute
02. Time Out of Place

Ooit, in een ver verleden, had ik al eens kennis gemaakt met Projector, in 1999 het vierde album van Dark Tranquillity. Naar mijn beleving vond ik dat toendertijd een gave en uitermate sfeervolle band, en naar mijn weten heb ik die dan ook compleet grijs gedraaid.

Nu ik Atoma beluister, de nieuwe van Dark Tranquillity, krijg ik weer dat typerende gevoel, en blijkt toch dat ik zo'n 15 jaar geleden (nooit zou weten dat ik dus de nieuwste aanwinst van deze band zou reviewen) ook al een neus had voor goede muziek. Eigenlijk heb ik de band verder ook nooit gevolgd of me er in verdiept, en dat wil ik graag zo houden.

Voor mij is dit gewoon een metalband die lekkere platen aflevert. Met een gevoel dat je je een weg moet banen door de gure winterdagen van de Noordse hooglanden. Op zo'n gods groot en enorm paard (met mooie lange manen) met veel teugels, beugels en kwijl dat naar beneden druipt van gretigheid. Adem-rookpluimen uit zijn mond, hoestend en proestend om mij terug te brengen naar vrouw en kind. En naar een mooie houten hut met schoorsteen waar de geur van boerenkool je tegemoet komt met een heerlijke eigengemaakte rookworst. Dit alles is een beste desillusie, want in de tijd van Projector stond ik op een ijskoude bouwput in Almere gipswandjes te plaatsen met een kater waar je u tegen zegt. Niet erg romantisch kan ik je wel vertellen.

Terugkomend op Atoma bevestigt dit album voor mij wel dat het eens tijd wordt om eens naar een live concert te gaan en eens te laten genieten en op reis gaan met deze fantastische band, en daar dan ook nog eens een live verslag van te mogen schrijven. Als ik je een tip mag geven (en wat zullen mensen alweer verrast zijn door mijn muzikale interesse) doe vooral veel kaarsen aan. Zorg dat je Bokbier lauw staat en rook er van mijn part een dikke stick bij en laat je meenemen met Dark Tranquillity's nieuwste plaat Atoma!!!

Anders Iwers - Bass

Anders Jivarp - Drums

Niklas Sundin - Guitars

Mikael Stanne - Vocals

Martin Brändström - Electronics