Loading...

Cirith Gorgor - Bi Den Dode Hant

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-04-2017

Tracklist

01. Proclamation Of Destruction
02. The Luciferian Principle
03. Bi Den Dode Hant
04. A Vision Of Exalted Lucifer

Ruim een jaar geleden was ik prima te spreken over Cirith Gorgor's Visions Of Exalted Lucifer. Gevarieerde black metal met diepgang noemde ik het toen, daar werd ik best blij van. Naar nu blijkt had de band indertijd inspiratie genoeg, want er zijn nog drie tracks van de opnamesessies van destijds over. Die worden nu samen met het titelnummer van die CD als EP Bi Den Dode Hant alsnog uitgebracht.

Verwacht echter geen kliekjes of rest-materiaal. Ook op deze EP staat een van Neerlands beste black metalbands voor kwaliteit. Ik begrijp ook wel een beetje waarom juist deze tracks oorspronkelijk even terzijde zijn geschoven, want vooral Proclamation Of Destruction en The Luciferian Principle sluiten niet direct aan bij het geluid van het genoemde album. Vooral op de opener doet Cirith Gorgor waar het als black metalband het best in is: in een ziedend, blastend tempo als een razende te keer gaan.

Toch blijft de wisselwerking tussen rauwe duisternis en melodie ook hier gewaarborgd, en is er uiteindelijk weer genoeg afwisseling te horen. The Luciferian Principle laat naar het einde toe een aangenaam sferisch stukje horen, terwijl de band onderweg ook wel te betrappen is op slepende, swingende riffs en passages.

Titelnummer Bi Den Dode Hant sluit wat mij betreft het best aan bij Visions Of Exalted Lucifer. Dit is ook z'n lang nummer waarin van alles te beleven is, en het bewijs dat black metal echt niet altijd alleen maar op snelheid en ijl gekrijs gebaseerd hoeft te zijn. Een heerlijk nummer, bij vlagen verrukkelijk groovend, dat handelt over de lokale (Noord-Limburg) mythologie der Bokkenrijders, met een goeddeels 'Nederlandse' tekst. Met een hoofdrol, naast de zieke vocalen eigenlijk, voor het obstinate riffwerk waarvan deze band inmiddels z'n handelsmerk heeft gemaakt.

Bi Den Dode Hant is daarmee een zinvol tussendoortje, waar ik zelf opnieuw het nodige luisterplezier uit haal; al neem ik aan dat de liefhebbers meer zullen uitkijken naar een nieuw album van deze sterke black metalband van eigen bodem.

Satanael - vocals

Heer Marchosias - guitars

Valefor - guitars

Waldtyr - bass

Levithmong - drums, vocals