Loading...

Lucifer's Chalice - The Pact

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-02-2017

Tracklist

1. Hung At The Crossroads
2. The Pact
3. Full Moon Nights
4. Priestess Of Death

Authentieke, goudeerlijke heavy metal sterft nooit uit. Gelukkig komt er zo af en toe wel eens band voorbij die me daar aan herinnert. In dit specifieke geval gaat het om Lucifer's Chalice uit het Engelse Durham. Dit is nou echt zo'n band die nog met de occulte, gespleten hoeven (Cloven Hoof, vat u 'm?) stevig verankerd is in de vroege jaren '80. Al is het wel een band van nu; opgericht in 2014 komt het gezelschap begin 2017 met debuutalbum The Pact.

Zoals in deze introductie al wel duidelijk is, voor zover bandnaam, coverart (twee maal de kelk van Lucifer), album- en songtitels dat al niet doen, bezondigt Lucifer's Chalice zich aan de epische, sinistere, duistere - en vooruit - occulte heavy metal van weleer. Ik noem het in mijn schrijfselen vaak de obscure of donkere kant van de NWOBHM. Het is een subgenre dat ik tot mijn favorieten reken, met bijvoorbeeld bands als Angel Witch, Pagan Altar, Witchfinder General (tijdloze favoriet, geweldige band!) en daarnaast stiekem (want niet Brits) ook wel Mercyful Fate.

Het is precies de sfeer van die bands die Lucifer's Chalice naar mijn idee zo verrukkelijk weet neer te zetten. The Pact bestaat uit 'slechts' vier tracks, die bij elkaar wel dan weer 36 minuten duren. Naast allerlei boosaardigheid is dus ook epiek verzekerd. De nummers krijgen dan ook geen moment de kans tot vervelen; er gebeurt genoeg voor het welwillend luisterend oor. Ok, de riffs en loopjes kennen we allemaal al van Iron Maiden, net als de drumpatroontjes. Maar die band had zeker nooit zo'n snerpende zanger en occulte teksten zoals we hier te horen krijgen.

En ja, deze muziek is oubollig, voorspelbaar, achterhaald. En in dit geval gegoten in de perfect bijpassende, bijna kinderlijke productie. En ik ben gek op elke seconde die dit album duurt. Voorzien van samples uit obscure horrorfilms (Nosferatu, 1979, Twins of Evil, 1971) die het plaatje echt helemaal afmaken, vind ik dit een geweldig pact dat Lucifer's Chalice met de Duistere heeft beklonken. Ik proost mee op verleden, heden en toekomst van dit geweldige, wat mij betreft tijdloze muziekgenre!

Kat Shevil Gillham - Drums

Sergio Ramírez Mendoza - Guitars

Charlie Wesley - Vocals, Guitars

Dan Hughes - Bass