Loading...

Tankard - One Foot In The Grave

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-07-2017

Tracklist

01. Pay To Pray
02. Arena Of The True Lies
03. Don`t Bullshit Us!
04. One Foot In The Grave
05. Syrian Nightmare
06. Northern Crown (Lament Of The Undead King)
07. Lock`Em Up!
08. The Evil That Men Display
09. Secret Order 1516
10. Sole Grinder

One Foot In The Grave is het zeventiende(!) studio-album van de Duitse feestbeesten van Tankard. Al 35 jaar van de partij, en geen moment voorbij laten gaan om een feestje te bouwen; dat is toch wel waar Tankard voor staat. En toch zijn er sinds een paar jaar wel aanwijzingen dat de band zo af en toe ook wel eens op wat meer serieuze momenten te betrappen is. Dat begon heel voorzichtig op A Girl Called Cerveza (juli 2012, precies vijf jaar geleden), en blijkt zich te hebben voortgezet.

Al dan niet van religieuze aard worden oorlogen en vluchtelingen bezongen (Syrian Nightmare) en krijgen populisten en sociale media (Arena Of The True Lies) er flink van langs. Dat is toch weer wat anders als de luchtigheid van bier en tieten. In plaats van onder invloed van alcohol lijkt de band tegenwoordig eerder beïnvloed door het nieuws en de waan van alledag.

Uiteindelijk maakt dat voor de muziek in de basis niet al te veel uit. Tankard klinkt nog altijd herkenbaar. De hoofdmoot bestaat nog altijd uit opgefokt snelle thrash, waarbij tegenwoordig uitstapjes mogelijk zijn naar klassieke heavy metal (Arena Of The True Lies) of zelfs bijna doomy stukjes (het begin van Northern Crown; die subtitel spreekt voor zich) en bombast en heldendom (Secret Order 1516, over het Reinheitsgebot). Het zijn die subtiele toevoegingen waardoor Tankard toch niet altijd even voorspelbaar klinkt.

Ouderdom maakt milder, dat lijkt zelfs voor Tankard te gelden. Gelukkig blijkt uit de albumtitel - en titelnummer, en de bijbehorende video - dat de heren dat zelf met een korrel zout nemen, al is het niet te ontkennen dat ook in de muziek bij vlagen een zekere diepgang te vinden is. Stiekem wordt het daarmee wel wat interessanter, en duikt er wat meer afwisseling op in de voorheen zo voorspelbare Teutoonse thrash.

Geen 'bier metal' meer, maar serious business, wie had ooit gedacht dat Tankard een zekere status van volwassenheid zou bereiken? Ik niet, maar afgaande op het muzikale gehalte van One Foot In The Grave juich ik deze subtiele transformatie van harte toe. Proost!

Gerre – Zang

Andi Gutjahr – Gitaar

Frank Thorwarth – Bas

Olaf Zissel – Drums