Loading...

Demon Eye - Prophecies and Lies

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-09-2017

Tracklist

01. The Waters and the Wild
02. In the Spider's Eye
03. The Redeemer
04. Kismet
05. Infinite Regress
06. Dying For It
07. Politic Devine
08. Power of One
09. Vagabond
10. Prophecies and Lies
11. Morning's Son

Over Demon Eye schreef ik al eerder in het kader van de voorgaande albums Leave The Light (2014) en Tempora Infernalia (2015). Aanbeland in 2017 is het tijd voor album nummer drie: Prophecies and Lies. Overigens de derde keer op rij op het Nederlandse Soulseller Records.

De 'doomy and gloomy' retro-hardrock - mooie benaming denk ik wel - kon me bij vlagen zeker bekoren, en een stijgende lijn was waarneembaar tussen beide vorige albums. En dan durf ik direct te stellen dat die lijn zich op deze derde voortzet. Zowel de productie als de muziek, de nummers zelf, klinken nog altijd enorm authentiek jaren '70. Maar het lijkt wel of het gezelschap zich nog meer heeft toegelegd op de pakkendheid van de nummers.

Juist dat catchy aspect zorgt er voor dat de verder behoorlijk rechttoe rechtaan hardrock prima te doen is. Van spanning of dynamiek moet Demon Eye het namelijk zeker niet hebben, wel van doelgerichte aansprekende liedjes. En daarin voorziet het musicerende kwartet in meer dan voldoende mate op Prophecies And Lies. Nummers als de opener The Waters and the Wild en even later Kismet zijn oorwurmen van de bovenste plank wat mij betreft (en doen me opvallend genoeg denken aan het laatste werk van het Zweedse Graveyard).

Naast catchy hardrock-liedjes voorziet Demon Eye ook in een portie psychedelische dan wel occulte thematiek, en qua muzikale aanpak een vleugje proto-doom en / of -epische metal. Daarvoor moeten we naar het einde van het album, waar de band in tracks als titelnummer Prophecies and Lies en vooral afsluiter Morning's Son de schatplichtigheid aan Black Sabbath etaleert. Overigens zonder melodie en pakkendheid uit het oor te verliezen. En daar is dan in mijn beleving helemaal niks mis mee.

Demon Eye lijkt op z'n derde album dus opnieuw een stap voorwaarts te zetten ten opzichte van het voorgaande werk. De fijnere tracks van Prophecies And Lies zullen dan ook de komende tijd nog wel opduiken in een playlist hier of daar. Moet ik dan nog zeggen dat ik al weer uit kijk naar het volgende album?

Erik Sugg - Vocals, Guitars

Larry Burlison - Guitars

Paul Walz - Bass

Bill Eagen - Drums, Vocals