Loading...

Attic - Sanctimonious

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-10-2017

Tracklist

01. Ludicium Dei
02. Sanctimonious
03. A Serpent in the Pulpit
04. Penalized
05. Scrupulosity
06. Sinless
07. Die Engelmacherin
08. A Quest for Blood
09. The Hound of Heaven
10. On Choir Stalls
11. Dark Hosanna
12. Born from Sin
13. There is no God

Attic is een heavy metalband uit Duitsland, sinds 2010. Maar natuurlijk niet zo maar een typisch Duitse heavy metalband, anders zou ik er hier nauwelijks aandacht aan besteed hebben. Attic zit bij Ván Records, dat maakt al nieuwsgierig. Daarnaast wordt nadrukkelijk een satanisch/occulte thematiek uitgedragen (gezien het label niet zo raar natuurlijk) en staan de Duitsers te boek als Mercyful Fate / King Diamond-kloon. Kijk, dan is mijn interesse gewekt natuurlijk.

Er zijn al weer vijf jaar verstreken sinds debuutalbum The Invocation verscheen - ook via Ván - maar die is indertijd helaas aan me voorbij gegaan. In augustus verscheen album nummer twee Sanctimonious (verpakt in een prachtige old school cover), eindelijk mijn kennismaking met deze band; want de voorberichten - zowel positief als negatief - hadden me al wel nieuwsgierig gemaakt. Uiteraard was ik vooral benieuwd naar het vocale gedeelte: zou Meister Cagliostro de vergelijking met King Diamond kunnen doorstaan?

Om daar dan maar mee te beginnen: het antwoord luidt driewerf ja! Evenals bij het grote voorbeeld valt of staat de muziek van Attic met de kwaliteit van die o zo typische vocalen. Ik durf wel te zeggen dat ik van de vocale prestaties van Meister Cagliostro behoorlijk onder de indruk ben. Dan komt onmiddellijk de volgende vraag: kan deze band ook op muzikaal vlak boeien? Mijn antwoord daarop is tweeledig.

Ik vind namelijk niet alle composities op Sanctimonious even sterk. Er wordt - ik zou bijna zeggen uiteraard - ook regelmatig gespiekt bij de NWOBHM, maar ik vind de Iron Maiden-achtige aanpak hier niet altijd overtuigen (A Serpent In The Pulpit). Wanneer Attic echter de heel voorzichtige, maar venijnige black-invloeden inzet (zoals bijvoorbeeld in de afsluiters Born From Sin en There Is No God laten horen) word ik zeer alert. Juist minder verwacht misschien, en minder typisch vind ik dit 1 van de interessantere aspecten op Sanctimonious.

Natuurlijk is de epische heavy metal zoals Attic die hier laat horen verre van vernieuwend of origineel. Maar juist in de authentieke klanken en sfeer ontdek ik de grootste aantrekkingskracht van de band. Het klinkt allemaal logisch, en eerlijk. Ik denk dat menig metalfan hier van zal smullen. Heb je niks met Mercyful Fate en/of King Diamond, laat Attic en Sanctimonious dan gerust links liggen.

Tim Katteluhn – Gitaar

Robert Piel – Gitaar

Meister Cagliostro – Zang

Christoph Erdmann – Bas

J.P. – Drums