Loading...

Machine Head - Catharsis

Gepost in Reviews door Marc Brouwer op 03-02-2018

Tracklist

01. Volatile
02. Catharsis
03. Beyond The Pale
04. California Bleeding
05. Triple Beam
06. Kaleidoscope
07. Bastards
08. Hope Begets Hope
09. Screaming At The Sun
10. Behind A Mask
11. Heavy Lies The Crown
12. Psychotic
13. Grind You Down
14. Razorblade Smile
15. Eulogy

Welke discussies er allemaal over Machine Head gaande zijn, het lijkt er op dat zowel media als fans totaal niet weten wat ze met de band aanmoeten. Dat is/was bij bijvoorbeeld Metallica ook jaren het geval. Beide bands doen wat ze zelf willen en blijven in de metal hoek zitten en vervormen de metal stijl met allerlei soorten vernieuwingen. Creatief is dat zeker, maar nogmaals: media en fans kunnen duidelijk niet zo creatief meedenken, waaruit blijkt dat de beide bands helaas nogal veel negativiteit op hun bord krijgen. En heeft meneer Rob Flynn zich mooi ingedekt met de uitspraak: "Heavy music is freedom". Geweldig....

Gewapend met de maar liefst 15 nummers die staan op de nieuwste schijf Catharsis die net 26 januari is verschenen, betreedt Machine Head opnieuw het strijdperk. Toch ontken ik de vele negatieve aandacht die Machine Head krijgt niet. Als je opener Volatile beluistert, lijkt het wel op een nummer dat gezamenlijk gemaakt is met Slipknot. Maar wat maakt dat eigenlijk uit?

Als je verder het album volgt zijn het gewoon zeer sterke en meer dan perfect uitgevoerde nummers. Daar kun je gewoonweg niet omheen. Persoonlijk denk ik dan: als je er niet van houdt, besteed dan ook geen aandacht aan de band, en houd je al helemaal niet vast aan dat ene album Burn My Eyes, het debuut uit 1994.

Een ieder die zich afvraagt (zowel media als fans) of dit wel zogenaamd 'true' is (ook zo'n tergend woord) zou ik willen beantwoorden: leer eens muziek begrijpen. Catharsis is zo'n enorm veelzijdig album waar menig metal band een voorbeeld aan zou mogen nemen. Natuurlijk heb ik met bepaalde stukken ook moeite, maar als ik het geheel beluister dan past het gewoon, helemaal in het emotionele plaatje van heer Flynn (Catharsis betekent zuivering, reiniging; pas dat thema maar eens toe op alle berichtgeving rond de band).

Ik vind Catharsis een geweldige schijf. Punt uit!

Robb Flynn - Vocals, Guitars

Dave McClain - Drums

Phil Demmel - Guitars

Jared MacEachern - Bass