Loading...

Moscow Death Brigade - Boltcutter

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-02-2018

Tracklist

01. Renegade Stomp
02. What We Do
03. Anne Frank Army, Pt. II
04. Boltcutter
05. All for One
06. Straight Outta Moscow, Pt. II
07. Collateral Murder
08. Brother & Sisterhood (Remix)
09. Rudegirl Warrior
10. Crocodile Style
11. One for the Ski Mask (Bonus)
12. Papers Please! (Bonus)

Moscow Death Brigade is inderdaad een band uit Moskou, Rusland. Het is een band die hardcore en rap combineert, met in hun muziek jungle/drum 'n' bass- en hiphop-invloeden en elektronische beats. Hoewel de roots dus in de hardcore liggen, is er nauwelijks sprake van rock of metal; riffs worden maar mondjesmaat ten gehore gebracht. De nadruk ligt op elektronica, de furieuze vocalen, en de teksten.

Het zal niet verbazen dat die teksten van sterke politieke maatschappelijk-sociale aard zijn. De band verzet zich tegen allerlei vormen van discriminatie en fascisme, en houdt zich bezig met het organiseren en deelnemen aan benefietevenementen en het verspreiden van het woord van eenheid en vrijheid. Moscow Death Brigade-shows trekken meestal allerlei vertegenwoordigers van diverse subculturen aan: van punks, skinheads en metalheads tot hiphoppers, graffiti-artiesten en voetbalhooligans. Volgens de band toont dat aan dat we allemaal deel uitmaken van dezelfde wereldwijde ondergrondse beweging, gebaseerd op vriendschap, wederzijdse steun en vrijheid.

Boltcutter is het tweede album van de band, opvolger van debuut Hoods Up uit 2015. Het is me inmiddels gebleken dat op het eerste album nog wat meer sprake was van hardcore en metal-invloeden, en dat er sprake is van een serieuze koerswijziging. Dat laten de twee bonustracks, die al wat ouder zijn, goed horen. Boltcutter is, ondanks de zeer aansprekende thematiek, in puur muzikaal opzicht dan ook maar zeer beperkt geschikt voor metalfans, in mijn beleving.

In eerste instantie werd de band gelieerd aan de collega's van het eveneens Russische Siberian Meat Grinder, van oorsprong kwamen muziek en vocalen van beide bands sterk overeen. Beide bands treden altijd vermomd (voor de eigen veiligheid?) naar buiten, zodat er geen enkele zekerheid is of er overlappingen zijn in bandleden; sowieso is mij niet bekend hoe de bandbezetting er uit ziet.

In twaalf korte, puntige nummers wordt duidelijk dat Moscow Death Brigade met het mengelmoesje van allerlei stijlen goed raad weet, en daar een lekker explosief goedje van weet te maken. De muziek overtuigt, de teksten zijn raak, we horen hier overduidelijk een band waarvan de deelnemers weten wat ze willen. Maar puur in muzikaal opzicht kan hier niet zo veel mee.