Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Skeletal Remains - Devouring Mortality

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-04-2018

Tracklist

01. Ripperology
02. Seismic Abyss
03. Catastrophic Retribution
04. Devouring Mortality
05. Torture Labyrinth
06. Grotesque Creation
07. Parasitic Horrors
08. Mortal Decimation
09. Lifeless Manifestation
10. Reanimating Pathogen
11. Internal Detestation
12. Hung, Drawn and Quartered (Cancer cover) (bonus)

Sinds 2011 bestookt Skeletal Remains vanuit het zonnige Californië de wereld met hun old school death metal. In 2012 besprak ik de allereerste demo van de toen nog jonge band. Natuurlijk zijn we allemaal een paar jaar ouder en wijzer geworden, en de band twee goed ontvangen albums via FDA Records verder. Inmiddels is de band zelfs opgepikt door Century Media, dat eerder deze maand (vrijdag de dertiende!) het derde album Devouring Mortality uitbracht.

Dit is nou echt zo'n band die er voor zal zorgen dat de old school death metal nooit zal uitsterven. Er zijn invloeden uit diverse scenes te horen, en genoeg raakvlakken met uiteenlopende bands als Pestilence, Asphyx (de vocale gelijkenis met van Drunen lijkt me niet te ontkennen), maar ook Death, Morbid Angel (het furieuze) en Obituary (de grooves). Origineel? Nee dus. Maar wel erg lekker, en vertrouwd.

Skeletal Remains bestrijkt het hele death metal-gebied, van slopende midtempo grooves tot opgefokte blasts, die laatste vooral vaak en veel. Dat zorgt nou precies voor de afwisseling die veel moderne bands tegenwoordig vergeten. Bovendien zorgt het er voor dat de muziek van deze band niet onder een enkele death metal-noemer te vangen is. Of beter gezegd: hoewel de muziek van Skeletal Remains vrijwel constant bekend in de oren klinkt, is de band niet te betrappen op het na-apen van welke band dan ook. Van alle genoemde invloeden maakt het Amerikaanse kwartet z'n eigen geluid.

Het toppunt van dynamiek horen we voorbij komen met het intermezzo Lifeless Manifestation: een enkele riff die een minuut lang herhaald wordt, vergezeld van wat dreigende geluiden. Dat lijkt op zich niet zo veel voor te stellen, maar levert ten eerste een prettig rustpuntje op, en ten tweede een fraai intro voor Reanimating Pathogen. Dat nummer moet het nou eens niet zo van z'n snelheid hebben, maar knalt dankzij het voorafgaande stukje des te hard.

Geholpen door de uitgekiende mix van de hand van Dan Swanö klinkt Devouring Mortality bovendien ook nog eens als de spreekwoordelijke klok. Nummers als opener Ripperology, Seismic Abyss (zie video hieronder), titelnummer Devouring Mortality en Parasitic Horrors zullen menig verwend oortje strelen en in verrukking achter laten. Ik ben hoe dan ook gecharmeerd van Skeletal Remains.

Chris Monroy - zang, gitaar

Adrian Marquez - bas

Johnny Valles - drums

Adrian Obregon - gitaar