Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Immortal - Northern Chaos Gods

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 22-07-2018

Tracklist

01. Northern Chaos Gods
02. Into Battle Ride
03. Gates To Blashyrkh
04. Grim And Dark
05. Called To Ice
06. Where Mountains Rise
07. Blacker Of Worlds
08. Mighty Ravendark

De nieuwe Immortal is om door een ringetje te halen en de aanschaf meer dan waard. Zo, dat was eruit voor ik er erg in had. 2014 is het jaar geweest waarin Abbath dit Noorse black metal trio verliet. Nu is het vervolg op het inmiddels al 9 jaar geleden verschenen album All Shall Fall dan eindelijk een gegeven: Northern Chaos Gods. Waar sommigen onder de liefhebbers sceptisch waren of het resterende duo Demonaz en Horgh met gebundelde krachten wel de gewenste kwaliteit kon leveren, laat de muziek onbetwist weten dat dit misschien wel één van de beste platen uit het oeuvre van de band is.

Terwijl de vogels in Nederland van het dak vallen en er een hittegolf verwacht wordt, sleuren de eerste tonen van het titelnummer je mee naar ijskoude luchten in de met sneeuw bedekte bergen van Noorwegen. Furieuze en razendsnelle black is wat de klok slaat. Zo vakkundig als Immortal dat kan, worden de nummers afgewisseld met de alom bekende en meeslepende langzamere passages. Ook de cleane passages zijn schitterend, waarmee oude tijden herleven. De zang van Demonaz doet compleet niet onder voor die van Abbath en voegt zelfs dat extra vleugje agressie toe waarmee het venijn aan kracht toeneemt. De speelduur van zo’n 42 minuten is perfect qua lengte en zorgt ervoor dat de aandacht compleet niet verslapt. Ook de productie is niet te versmaden, hetgeen overigens verzorgd is door niemand minder dan Peter Tätgren.

Als slotstuk weet de meesterlijke afsluiter Mighty Ravendark op magistrale wijze alle bekende elementen te verzamelen met een epische bombast van heb ik jou daar. Een betere manier om tot ziens te zeggen is ondenkbaar. Immortal klinkt anno 2018 ouderwets vertrouwd en beklijft enorm. Haal vooral gewoon het album in huis en laat je onderdompelen in een ijskoud bad der zwarte metaal voor de nodige verkoeling. De band is terug als nooit tevoren en het hoofdstuk Abbath kan dan ook met een voldaan gevoel gesloten blijven.

Harald Nævdal "Demonaz" - Vocals, Guitars

Reidar Horghagen "Horgh" - Drums

Peter Tägtgren - Bass