Loading...

MaYaN - Dhyana

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 02-12-2018

Tracklist

01. The Rhythm of Freedom
02. Tornado of Thoughts - I don't think therefore I am
03. Saints Don't Die
04. Dhyana
05. Rebirth from Despair
06. The Power Process
07. The Illusory Self
08. Satori
09. Maya - The Veil of Delusion
10. The Flaming Rage of God
11. Set Me Free

Mayan, ooit begonnen als project-bandje van Marc Jansen en Jack Driessen om een album op te nemen in de stijl die ze altijd al hadden willen doen. Na wat zoektochten is er uiteindelijk toch iets van een band ontstaan. Met gastzangers Floor Jansen, Simone Simons, Henning Basse en Laura Macri werd het eerst album (Quarterpast) via Nuclear Blast in 2011 opgenomen. Via diverse media werd de band al snel opgepikt met als gevolg diverse optredens op festivals en niet zonder succes.

Henning Basse en Laura Marci traden als vaste leden toe tot de band, en Merel Bechtold verving gitarist Isaac Delahaye. In 2014 werd ook Marcela Bovio erbij betrokken om de vocalen wat extra dimensies te geven. In dat jaar werd ook Antagonise uitgebracht, wat in diverse bladen als album van de maand en dergelijke werd ontvangen.

Nu vier jaar later is daar Dhyana. Een nog groter opgezet stukje muziek. Om het muzikale geweld kracht bij te zetten wilde Mayan het album zelfs opnemen met een echt orkest. Hiervoor is geld nodig en aangezien het tegenwoordig voor de meeste muzikanten al moeilijk is om een fatsoenlijke boterham te verdienen werd er begin 2018 een crowdfunding campagne gestart via IndieGoGO. Blijkbaar waren er genoeg fans die wat geld konden missen en was er snel €40.000 binnengehaald. Zo kon in juni 2018 begonnen worden met de opnames met het orkest. Er was gekozen voor The City of Prague Philharmonic Orchestra welke al meer dan 60 jaar bestaat en al diverse grote projecten had gedaan. Waaronder een Star Wars saga, filmmuziek voor Hannibal en Arrival. Ook hebben ze meegewerkt aan het orkestrale deel van Dimmu Borgir’s album Death Cult Armageddon.

Tijdens de opnamen van Dhyana is ook een EP (Undercurrent) opgenomen. Ondanks dat er toch sprake is van een band, bestaat deze wel uit dertien leden, waarvan zes vocalisten. Marc Jansen en George Oosthoek doen de grunts, Henning Basse en Adam Denlinger de cleane vocalen, Laura Macri en Marcela Bovio zorgen voor het vrouwelijke tintje. Voor Merel Bechtold zijn er zelfs twee vervangers bij betrokken, Jord Otto en Arjan Rijnen. Zo’n groep van muzikanten heb je ook wel nodig, daar de meeste niet alleen in Mayan spelen maar ook live verplichtingen hebben bij andere broodheren.

Wat brengt ons deze plaat, elf nummers die je 64 minuten laten genieten met muziek waar Mayan goed in is. Maar hebben ze de lat niet al te hoog gelegd? Met deze derde plaat overtreffen ze de vorige twee zeker wel, maar wat zal er nog volgen. Muzikaal gezien staat het allemaal als een huis. Dergelijke orkesten maken geen fouten, het klinkt het allemaal als een klok. Verder hoor je gelukkig wel dat het om Mayan gaat, al zou een vergelijking met Ayreon niet geheel vreemd zijn. Mayan heeft denk ik toch net iets meer ballen. Al met al is het een heel uitgebalanceerde plaat met op de juiste momenten wat rustpunten. Met het titel nummer Dhyana, een opera-achtig intermezzo, gezongen door beide zangeressen. En ook Satori is een mooi episch orkestraal stuk.

Ik denk dat Mayan met deze plaat grote stappen kan maken, ook internationaal. Hopelijk kunnen ze op de juiste momenten ook de muzikanten bijeen krijgen om het ook allemaal live ten gehore gaan brengen. Fans kunnen gerust deze plaat aanschaffen, als ze het al niet gedaan hebben of hun bijdrage hebben geleverd aan de crowdfunding. Mensen die van symfonische deathmetal en varianten houden, ga eens luisteren. Top 10 jaarlijst-materiaal!

Ariën van Weesenbeek - Drums

Frank Schiphorst - Guitars

Jack Driessen - Keyboards, Orchestration, Vocals

Merel Bechtold - Guitars

Roel Käller - Bass

Mark Jansen - Vocals

Henning Basse - Vocals

Laura Macrì - Vocals

George Oosthoek - Vocals

Marcela Bovio - Vocals