Loading...

Metalwings - For All Beyond

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-12-2018

Tracklist

01. End Of The War
02. Secret Town
03. Immortal Metal Wings
04. When We Pray
05. A Wish
06. There's No Time
07. For All Beyond
08. Realm Of Dreams
09. Тъжни Сърца (Tujni Serza)
10. For All Beyond (Orchestral Version)[bonus]
11. Fallen Angel In The Hell
12. Fallen Angel In The Hell (Instrumental Version)[bonus]

Metalwings is in 2010 opgericht in Sofia, Bulgarije, door zangeres Stela Atanasova met het doel om originele muziek te maken in de stijl van symfonische metal met zangeressen. Vanaf 2015 verschenen diverse singles, in april van dit jaar kwam de band met de eerste langspeler op de proppen. Het kostte wat tijd om band en album verder in Europa bekendheid te geven, vandaar dat For All Beyond ook pas vrij recent tot ons is doorgedrongen.

Het is wat te gemakkelijk om Metalwings direct op de hoop symfonische, gothic of female fronted metalbands te gooien. Daarvoor klinkt het geluid van de Bulgaren namelijk net iets te onderscheidend. Nou zijn etnische of folk-invloeden niet vreemd bij vooral niet-Westerse bands, ook Metalwings maakt daar goed gebruik van. Echter is het de origine van die invloeden die opvalt, de band laat zich namelijk graag inspireren door Keltische, etnische muziek. De (elektrische) viool en de Ierse fluit zijn in dit kader opvallende instrumenten.

Vanaf opener End Of The War horen we direct alle elementen die je bij dit soort muziek verwacht: orkestraal, symfonisch, bombastisch. De basis is heavy of power metal, maar met de toevoeging van veel toetsen, diverse zangstemmen (Realm Of Dreams) en de al eerder genoemde genre-vreemde invulling geven de Bulgaren daar een behoorlijk eigen draai aan. Ook de instrumentale en orkestrale bonussen aan het eind van het album maken duidelijk dat Metalwings niet alleen of zo maar een metalband is.

In de vlottere stukken klinkt de band redelijk eigentijds, maar wanneer het gaspedaal wordt los gelaten slaat de sfeer om naar een meer persoonlijke, emotievolle, die mij vooral melancholisch in de oren klinkt. Dat komt goed naar voren in bijvoorbeeld het ballad-achtige When We Pray, of het zeer afwisselende titelnummer For All Beyond. Ook Fallen Angel In The Hell (afkomstig van de gelijknamige EP uit 2016) zou ik zeker als luistertip aanmerken.

Een vreemde eend in de bijt is het akoestische, in het Bulgaars gezongen Тъжни Сърца (Tujni Serza). Het bewijst wat mij betreft de veelzijdigheid van Metalwings, waarbij naast metal plaats is voor Keltische en folk-invloeden, en waarbij een klassieke scholing onmiskenbaar aanwezig is. Het is moeilijk om in zo'n vol genre op te vallen, maar de Bulgaren doen met For All Beyond een dappere en geslaagde poging. Nu een consistent vervolg.

Stela Atanasova - Vocals, Eletric Viola, Keyboards

Grigor Kostadinov - Guitars

Krastyo Jordanov - Guitars, Irish Flute, Vocals

Milen Mavrov - Bass

Angel Kitanov - Keyboards

Nikola Ivanov - Drums