Loading...

Usurper - Lords Of The Permafrost

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-04-2019

Tracklist

01. Skull Splitter
02. Beyond the Walls of Ice
03. Lords Of The Permafrost
04. Cemetery Wolf
05. Warlock Moon
06. Gargoyle
07. Black Tide Rising
08. Mutants of the Iron Age

Usurper is eindelijk ontwaakt uit een lange winterslaap. Verborgen en gevangen in de permafrost was het wachten op de huidige klimaatveranderingen om te kunnen ontsnappen, en aan te vangen met een tweede leven. Na veertien jaar geven de old school metallers weer een teken van leven met de toepasselijke titel Lords Of The Permafrost.

Begraven maar niet vergeten musiceren de heren - in driekwart van de oude bezetting - gewoon verder waar ze gebleven waren. De muzikale insteek klinkt wat ouderwets, maar wordt verpakt in een modern jasje qua geluid. Het is een bijna primitief te noemen vorm van metal, vrij eenvoudig en rauw, maar ook wel lekker lomp, die invloeden bevat van zowel thrash, black als death metal. Dat klinkt als een willekeurig samenraapsel, maar de metal van Usurper is wel degelijk coherent.

Vooral qua donkere en ongepolijste atmosfeer komt een vergelijking met oude Celtic Frost behoorlijk in de buurt. De charme van het primitieve komt wat mij betreft zeker overeen, daarin zit mij voor mij ook het grootste gedeelte van de aantrekkingskracht van deze muziek. Zelfs de karakteristieke 'oeh!' komt sporadisch voorbij (Beyond The Walls Of Ice). Het is duidelijk dat Usurper schijt heeft aan wat momenteel 'in' is het metal-landschap, en wat niet. Dat vind ik alleen maar te prijzen.

Ik hoor de muziek van deze band het liefst in niet al te hoog tempo. Trager komt de band een stuk dreigender voor de dag, dat past ze volgens mij het beste, zoals bijvoorbeeld titelnummer Lords Of The Permafrost, Cemetery Wolf en Black Tide Rising laten horen. In een hoger tempo, zoals Warlock Moon en de snellere stukken van afsluiter Mutants Of The Iron Age bijvoorbeeld, lijken de muzikanten zichzelf een beetje voorbij te lopen, en wordt het wat rommeliger in mijn beleving. Hoewel, opener Skull Splitter is bij vlagen ook aan de vlotte kant, maar die klinkt wel lekker vet.

Hoe dan ook is de ouderwetse metal van Usurper lekker krachtig, energiek en opzwepend, ik krijg constant zin om mee te doen; die uitwerking zal het zeker hebben op de old school metalfan. Het Amerikaanse kwartet heeft de wederopstanding bekroont met een stevig album waarmee ze weer helemaal terug zijn.

Joe 'Warlord' Schaeffer - Drums

Rick 'Scythe' Sprague - Guitars, Vocals

Daniel 'Tyrantor' Lawson - Vocals

Scott 'Maelstrom' McDaniels - Bass