Loading...

Tanagra - Meridiem

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-07-2019

Tracklist

01. Meridiem
02. Sydria
03. Etheric Alchemy
04. Silent Chamber
05. The Hidden Hand
06. Across the Ancient Desert
07. Witness

Toen ik deze promo onder ogen kreeg dacht ik eerst met een power metalband te maken te hebben. Dat klopt maar gedeeltelijk. Tanaga is opgericht in 2010, en bracht in 2015 het eerste album None Of This Is Real uit, dat inderdaad bol stond van de (wat plichtmatige) klassieke power metal. Echter is daarna een fikse koerswijziging doorgevoerd, waardoor we Tanagra momenteel beter kunnen kenschetsen als cinematografische (niet mijn idee) prog-metal. Meridiem is dus hun tweede album.

De metal van Tanagra is, in mijn eigen woorden, vooral melodieus en atmosferisch. De toevoeging van symfonische, orkestrale arrangementen, diverse strijkers, toetsenwerk (zowel synths als piano) en gastvocalen in de verschillende nummers benadrukken die insteek. Op Sydria (vier minuten) na zijn de overige tracks behoorlijk lang te noemen, met de heerlijke afsluiter Witness als uitschieter. Zo klokken de 'slechts' zeven tracks bij elkaar een respectabele 65 minuten.

Dat is in puur muzikaal opzicht prima te doen. De langere tracks kennen een prima opbouw en een degelijke, gevarieerde invulling. Hoewel deze invulling klassiek progressief genoemd kan worden, wordt de muziek geen moment echt ingewikkeld. Noem het eerder goed doordacht, en gelaagd, maar nergens te technisch. Ook is de metal geen moment echt heavy, wel lekker krachtig, en bovenal nog best toegankelijk. Zo af en toe nemen de roots van de band toch nog de overhand, zoals het begin van The Hidden Hand bijvoorbeeld laat horen.

Zonder een van de overige tracks (titelnummer Meridiem, Etheric Alchemy) te kort te willen doen, is het toch de uitermate atmosferische afsluiter Witness die de kroon op het werk van Tanagra zet. Sfeervol, dromerig bijna, trekt de lange track voorbij, waarin alle verschillende invloeden kunstig versmelten. Halverwege wordt ruimschoots de tijd genomen voor een ingetogen break, alvorens op volle snelheid door te pakken. Ook de solo's zijn, zoals telkens, de moeite waard. Deze muziek dwingt je simpelweg er de tijd voor te nemen, dan komt ook de kwaliteit het best tot uiting.

Enige minpuntje vind ik de zang. Op zich is de stem van Tom Socia niet eens zo beroerd om naar te luisteren, maar voor een heel uur lang wel te weinig afwisselend. Niet echt storend, maar het kan gewoon beter denk ik. Voor de rest is Meridiem voor de liefhebbers van proggy metal best een aanrader denk ik zo. Gevarieerde invulling, uitgekiende composities en arrangementen, en een aangenaam, goed verzorgd technisch gehalte, zonder te overdrijven. Geen hoogvlieger, wel uitermate degelijk.

Tom Socia - Vocals

Steven Soderberg - Guitars

Erich Ulmer - Bass

Josh Kay - Guitars

Christopher Stewart - Drums