Loading...

Majestica - Above the Sky

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-07-2019

Tracklist

01. Above The Sky
02. Rising Tide
03. The Rat Pack
04. Mötley True
05. The Way To Redemption
06. Night Call Girl
07. Future Land
08. The Legend
09. Father Time
10. Alliance Forever
11. Future Land [2002 version]
12. Spaceballs [The Spinners cover]

Majestica lijkt een nieuwe band, de naam is ook nieuw, maar het is feitelijk een voortzetting van ReinXeed. Dit is, of was dus eigenlijk, de Zweedse band van gitarist, toetsenist en zanger Tommy Johansson, opgericht in het jaar 2000, die in de periode 2008 - 2013 braaf elk jaar een album uitbracht. Daarnaast is en was hij actief in nog genoeg andere bands, en kun je hem inmiddels ook kennen als de 'nieuwe' gitarist van Sabaton - toch ook al weer sinds 2016, en waarschijnlijk de reden dat ReinXeed al een paar jaar in de koelkast staat. Maar goed, terug naar Majestica dus, dat met Johansson aan het roer eerder deze maand debuutalbum Above The Sky uitbracht. Een frisse start, een nieuwe naam, en dankzij de Sabaton-connectie meteen maar een gerenommeerd label.

De muziek die Majestica ten gehore brengt kun je naar aanleiding van bovenstaande introductie al bijna uittekenen. De power metal-roots zijn evident, net als de toevoeging van keyboards als sfeer-element. Neo-klassieke power metal met een symfonische inslag lijkt me dan ook de meest adequate omschrijving. Dat Majestica daarmee de originaliteitsprijs niet gaat veroveren is net zo duidelijk. Maar dat de aanwezige ervaring garant staat voor degelijkheid en kwaliteit evenmin.

Bands als Helloween (die vooral wat mij betreft), Gamma Ray, Stratovarius, Sonata Arctica en de diverse Rhapsody's (overdaad aan keyboards) (b)lijken model te hebben gestaan voor het geluid van Majestica, en worden als voornaamste invloed genoemd. Het zijn vooral snellere nummers als Above The Sky, The Rat Pack, The Way To Redemption en Future Land die de aandacht trekken, en gerekend mogen worden tot de sterkere tracks. Cleane, hoge, soms gillende leadzang, koortjes, flitsende gitaarpartijen, bij vlagen zeer aanwezig toetsenwerk en een opzwepende ritmesectie bepalen de inhoud.

Natuurlijk worden ook diverse duels tussen gitaar en keyboards uitgevochten; al mag ook de basgitaar als solo-instrument van zich laten horen (bijvoorbeeld al direct in opener en titelnummer Above The Sky). Maar ook met meer uitgesponnen tracks, het middentempo en sfeervolle passages weet deze band wel raad, getuige bijvoorbeeld langere tracks als Mötley True (een welgemeend hahaha voor deze songtitel) en afsluiter Alliance Forever. Het is helaas wel zo dat vanwege sommige solo-spots, een paar nummers wat te lang dreigen te duren. Beter bewaar je zoiets voor de live optredens denk ik dan.

Voor een originele invalshoek of enige spanning moet je bij Majestica niet zijn; voor sterk uitgevoerde klassieke power metal wel. Majestica claimt ook zeker niet het power metal-wiel opnieuw uit te vinden, Tommy Johansson blijkt bovenal oprecht en hartstochtelijk liefhebber van deze toch wat oubollige stijl. Zo lang hij met een kwaliteits-product als Above The Sky voor de dag komt, gun ik hem en zijn band al even oprecht alle plezier en succes!

Tommy Johansson - Vocals, Guitars, Keyboards

Alex Oriz - Guitars, Vocals

Chris David - Bass, Vocals

Uli Kusch - Drums