Loading...

71TonMan - Of End Times

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-03-2023

Tracklist

01. Conquest
02. Plague
03. War
04. Famine

71TonMan is een gezelschap uit Polen, al actief sinds 2011, en al het nodige materiaal uit. Mijn kennismaking kwam met de drie tracks tellende EP, die als titel twee van de songtitels mee kreeg: War Is Peace // Peace Is Slavery, uit 2021.

Zoals de naam al doet vermoeden, is 71TonMan leverancier van aardschokkend zware muziek, die te benoemen valt als een mix van slome death, doom en sludge metal. Behoorlijk wazig en toch dik, laag en traag, zoals ze zelf zeggen. Ik ga dat niet tegenspreken. Moddervette riffs, een diep basgitaargeluid, sludgy trommels en grommende zang vormen een muur van geluid, zo stevig dat je er met gemak tegen aan kan leunen.

Op het nieuwe (derde) album Of End Times denderen de Polen op vertrouwde voet voort. Met nog een paar extra ton aan catastrofale zwaarte ingepakt, sjokken ze voor langere tijd door een steeds veranderend landschap met uitzonderlijke focus en controle. Toeslaand wanneer je het niet verwacht, een subtiele tempo- of sfeerwisseling om de boel weer even op scherp te zetten.

De vier lange nummers zitten prima in elkaar, duren elk voor zich zo rond de tien minuten, en zijn van de trage opbouw, zorgvuldig een spanningsboog bedenkend, om consequent keihard toe te slaan. Het album trekt je naar binnen terwijl je er aandachtig en met geduld naar luistert, je kunt toch niet gevoelloos blijven voor de gestage hoofdbrekende, apocalyptische ondertonen, en de dreigende atmosfeer van het onvermijdelijke einde....

KK - Vocals, effects

TG - Guitars

MZ - Guitars

JW - Bass

JJ - Drums