Loading...

Dyscordia - Delete / Rewrite

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-02-2020

Tracklist

01. Delete / Rewrite
02. This House
03. Rage
04. The Curse of Mediocracy
05. Merry Go Round
06. Castle High
07. The Cards Have Turned
08. Stranger to the Dark
09. Silent Tears
10. Rise and Try

Met Delete / Rewrite is Dyscordia uit België toe aan hun derde album. Eerder verschenen met Twin Symbiosis (2013) en Words In Ruin (2016) al twee albums van de band die goed ontvangen werden. Van te voren heeft het zestal al laten weten dat hun muziek nog altijd niet te vangen is in een enkel muzikaal hokje. Ik maak mij dus op voor een interessant luisteravontuur.

Omwille van een bespreking is het toch wel handig dat ik een beetje ga vertellen wat voor muziek je kunt verwachten. Ik houd het zelf op metal die ergens het midden houdt tussen technisch verzorgde power metal (Nevermore, Symphony X, Pain Of Salvation, Sonata Arctica, waarbij ik bij die laatste natuurlijk aan de cover van My Land moet denken) en melodeath (Amon Amarth, Soilwork, Opeth) voorzien van licht-progressieve invloeden. Zowel melodie als agressie vinden hierin hun weg, het samenspel dat deze combinatie oplevert zorgt voor dynamiek, en onderhoudende nummers.

Het ligt voor de hand dat de driedubbele gitaaraanvallen een prominente plaats hebben binnen het totaalgeluid. Riffs, leads, een melodielijn, (twin-)solo's; het is fraai om te horen hoe de drie zo af en toe door iets verschillends te spelen elkaar toch blijven opzoeken. Daarnaast worden we ook nog getrakteerd op diverse verschillende zangstemmen, die vooral voor de atmosfeer een pluspunt zijn. Het is de compositorische kracht van deze band dat ze al hun muzikale ideeën zo gestroomlijnd vorm weten te geven dat het voor de luisteraar nog prima te behappen is. Dyscordia maakt dan ook geen ingewikkelde muziek, maar houdt er toch zeker een adequaat technisch gehalte op na. Deze muzikanten weten overduidelijk heel goed waar ze mee bezig zijn.

Hoewel ik natuurlijk goed hoor dat elk nummer op zich overtuigt, vind ik ze naar mijn eigen smaak toch niet allemaal even sterk, of even prettig om te horen. Tot de pluspunten reken ik opener en titelnummer Delete / Rewrite, het lekkere stevige Rage, het duo Merry Go Round en Castle High, en het proggy Stranger To The Dark. Maar ook het bombastische power metal-epos Silent Tears heeft zo z'n momenten. Nu ik dit zo bij elkaar optel kom ik glimlachend tot de slotsom dat dat in elk geval ruimschoots de helft van het album betreft. Bovendien haast ik mij om er bij te zeggen dat ik geen enkel nummer ronduit slecht vind. Naar het einde van het album toe weet de band zelfs nog behoorlijk te verrassen.

Ik ga hier niet beweren dat Dyscordia de top van de metalwereld is, of direct gaat bereiken. Maar dat deze band een eigen stijl heeft, en die met verve uitvoert, staat buiten kijf. Zoals gezegd spreekt niet elke individuele track me even veel aan, maar dat hier technisch vaardige componisten en muzikanten aan het werk zijn is evident. Delete / Rewrite lijkt ook in letterlijke zin Dyscordia op het lijf geschreven: het intensief schaven aan en verfijnen van de muziek betaalt zich uit in een sterk album. Waarbij alle verschillende elementen zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd. Vaardigheid verpakt in melodieuze, pakkende metal; like it or not.

Piet Overstijns - Vocals

Stefan Segers - Guitar, vocals

Guy Commeene - Guitar

Martijn Debonnet - Guitar, vocals

Wouter Nottebaert - Bass, vocals

Wouter Debonnet - Drums