Loading...

Red Cain - Kindred: Act I (re-release)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-01-2020

Tracklist

01. Snakebouquet
02. Midnight Sarabande
03. Zero
04. Blood & Gold
05. Juliet
06. All is Violence
07. Wing of The Crow

De Canadese band Red Cain is actief sinds 2012 of 2016 - de diverse bronnen zijn het niet eens - en grossierde vooral in singles en video's, al werd in 2016 al wel direct een eerste ongetitelde EP uitgebracht. Ook voorafgaand aan debuutalbum Kindred: Act I werden de eerste tracks al 'uitgeprobeerd' via youtube. Kindred: Act I verscheen bijna een jaar geleden al via de band zelf, inmiddels is de band opgepikt door Sliptrick Records, en wordt het album via diverse formaten opnieuw uitgebracht. Dit is wat ik indertijd over Red Cain's debuutalbum te melden had:

Op muzikaal gebied kunnen we Red Cain gerust typeren als moderne metal. De basis lijkt een beetje te liggen in melodieuze (power) metal met een licht-progressieve inslag, waarbij je kunt denken aan bands als Kamelot en Symphony X. Daar wordt dan nog een hedendaags potje groove metal (All Is Violence) tegen aan gesmeten, zodat de muziek ondanks de genoemde klassieke invloeden toch hedendaags klinkt.

Hoewel de bandbezetting geen toetsenist vermeldt, vormen atmosferische keyboard-laagjes, een sporadische piano en de toevoeging van samples toch een voornaam bestanddeel van deze muziek. Zoals Juliet met name laat horen. Dat geeft deze stijl van metal namelijk een lekker episch, licht bombastisch karakter. Dat wordt nog extra gevoed door de theatrale voordracht van vocalist Evgeniy Zayarny; deze elementen zijn dus goed op elkaar afgestemd, en juist dat geeft Red Cain in mijn beleving wel een eigen smoel. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Zero, en je zult begrijpen wat ik bedoel.

Ondanks dat Kindred: Act I 'slechts' zeven compositie stelt, duurt het album met bijna veertig minuten lang genoeg. Er is dan ook sprake van een doordachte opbouw van de nummers, die als logisch gevolg interessante dynamiek bevatten. De enige track die me niet zo bevalt is Blood & Gold; deze is een beetje ballad-achtig, en vergeleken met de overige nummers veel te ingetogen. Voor mijn gevoel past deze niet zo bij de overige tracks, die me dus stuk voor stuk wel prima bevallen.

Red Cain heeft in mijn beleving nog niet het niveau van hun voorbeelden bereikt, maar weet zeker adequaat te componeren en musiceren. De levendige metal is vrij breed georiënteerd, en laat zich niet zo gemakkelijk in een enkel hokje plaatsen. Dat strekt uiteraard tot aanbeveling. Daarnaast denk ik dat er zeker ook nog meer potentie in de band aanwezig is, zodat de band met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet kan zien.

Evgeniy Zayarny - Vocals

Noah Bockmuehl - Guitars

Rogan McAndrews - Bass, Vocals

Taylor Gibson - Drums

Brendan Doll - Guitars