Loading...

Second Brain - The Mind Awakes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-02-2020

Tracklist

01. (The Mind Asleep)
02. The Mind Awakes
03. Come What May
04. King of Treachery
05. Sickest Breed
06. The Key
07. Heralds of New Beliefs
08. Wind Spirit

Ik werd een poosje terug gewezen op de metalband Second Brain, afkomstig uit Rome, Italië. Deze is in 2009 opgericht door bandopperhoofd Agravain als solo-project, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige band. In 2014 kwam het project met debuutalbum Synthesis, deze maand opgevolgd door het tweede album The Mind Awakes; mijn kennismaking met deze band. Thematisch en tekstueel gezien is het album losjes gebaseerd op het concept van het 'ontwaken' van misvattingen en het loslaten van de beknelling van bijgeloof en dogma's.

De basis van de muziek wordt gevormd door moderne thrash, maar daar worden allerlei invloeden aan toegevoegd, zoals melodieuze death metal, en verschillende vormen van progressieve en alternatieve rock- en metal-elementen. Intro (The Mind Asleep) laat al meteen de veelzijdigheid van deze band horen, beginnend met clean gitaar-getokkel, vervolgd door aanzwellend toetsenwerk en geluiden die de spanning doen opbouwen. Samen met de zeer atmosferische afsluiter Wind Spirit (dat ik een aangenaam nummer vind om te horen) is dit het meest stijl-afwijkende nummer van het album; dat verklap ik alvast.

Aangekomen bij het eerste echte nummer, titeltrack The Mind Awakes, moet ik heel even wennen aan het gecomprimeerde geluid van mijn digitale promo-exemplaar. Vervolgens ontvouwt zich een razendsnel, technisch thrash-hoorspel dat aangenaam overdonderend klinkt. Felle riffs, melodieuze leads, een strakke ritmesectie en een bulderende zangstijl vormen een goed samenspel; als extraatjes worden we ook nog getrakteerd op een subtiel toegevoegde vrouwenstem (deze zullen we nog vaker horen, sterk voor de atmosfeer!) en een spetterende gitaarsolo. Dit is nou echt zo'n opener die smaakt naar meer!

Het hoge technische niveau wordt dan ook met gemak gehandhaafd, zonder dat de band verzandt in te protserige moeilijk-doenerij. De instrumentale vaardigheden worden gekoppeld aan overzichtelijke composities, waarin het wemelt van de breaks en tempowisselingen. Die worden echter zodanig logisch gebracht dat het geheel ook voor de luisteraar prima te behappen is. Daarbij helpt het zeker dat er niet constant op vol tempo gespeeld wordt, maar er tussendoor voldoende ruimte is om even bij te komen. Nummers als King Of Treachery en The Key laten dat goed horen; hier speelt Second Brain echt in z'n kracht. Intussen mag er op bijvoorbeeld Sickest Breed stevig geheadbangd worden; mits je de tempowisselingen bij kunt houden natuurlijk.

Hoewel de muzikale basis van eigentijdse deathrash vast ligt, varieert Second Brain er lustig op los. Hou je van opzwepende en toch atmosferische thrash metal, met licht-progressieve invloeden, dan zit je met Second Brain gebakken. Als album overtuigt The Mind Awakes door sterke composities en muzikale invulling. Geen easy listening metal, maar juist perfect geschikt voor de doorzetter.

Agravain - Vocals, Guitar, Electronics

Lala Gabarth - Vocals, Bass

Anagoor - Bass

Dagonus - Guitars

Fabio Mancinelli - Drums