Loading...

Anvil - Legal At Last

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-02-2020

Tracklist

01. Legal At Last
02. Nabbed In Nebraska
03. Chemtrails
04. Gasoline
05. I'm Alive
06. Talking To The Wall
07. Glass House
08. Plastic In Paradise
09. Bottom Line
10. Food For The Vulture
11. Said And Done
12. No Time

Anvil, al bijna veertig jaar een onverwoestbare naam binnen de internationale metalscene. Van culthelden begin jaren '80 van de vorige eeuw, tot ... tja ... culthelden anno 2020. Want goed beschouwd is er in die veertig jaar bar weinig veranderd. Dit jaar komt het trio met hun achttiende studio-album: Legal At Last. Als het gaat om deugden zoals uithoudingsvermogen, onvoorwaardelijke toewijding en een grondig nuchtere houding, is Anvil de maat van alle dingen. Net als enkele andere metalacts heeft de band rond oprichters Steve 'Lips' Kudlow (zang, gitaar) en Robb Reiner (drums), plus bassist Chris Robertson hun lauweren van bloed, zweet en tranen verdiend. Al is het grote succes natuurlijk nooit gekomen....

Sinds hun documentaire uit 2009, The Story Of Anvil, waarin de onverbloemde waarheid over de muziekindustrie wordt onthuld, is de wereld zich ervan bewust dat het dagelijkse leven van de meeste muzikanten niet bestaat uit MTV Awards, Grammy-ceremonies, rode lopers, champagne en kaviaar, maar vooral van energiezuinige krachttoernooien met weinig slaap, junkfood en magere inkomsten. Maar deze moeilijke omstandigheden hebben Anvil gemaakt tot wat ze vandaag zijn: een band die solide staat als een rots in het turbulente water van een muzikaal genre dat als geen andere muziek produceert, van fans voor fans. Overigens kwam die documentaire perfect op tijd om de loopbaan van de band een extra (welverdiende?) boost te geven, de film werd in elk geval zeer goed ontvangen. En dus verschenen sindsdien in een pittig tempo de nieuwe albums, als het ware om het momentum vast te houden.

En dus is Legal At Last 'gewoon' een nieuw Anvil-album. Ondanks alle tegenslagen of gebrek aan het grote succes overleeft het trio nog altijd, en heeft niets van zijn muzikale stijl of realiteitszin verloren. Anvil staat in 2020 nog altijd voor dezelfde waarden als ten tijde van het ontstaan van de band in het najaar van 1978. Ook in muzikaal opzicht is er dus veranderd. Vanaf de stomende opener en titelnummer Legal At Last via de pakkende midtempo groove van Nabbed In Nebraska, I'm Alive en Bottom Line en de donkere, sombere stemming in nummers als Gasoline, Plastic In Paradise en Said And Done, tot aan rechttoe rechtaan beukers als Chemtrails, Food For The Vultures en bonus No Time; alles klinkt even herkenbaar als Anvil.

Over geluid gesproken: voor het eerst in een carrière die meer dan veertig jaar omvat, heeft Anvil met dezelfde producent gewerkt aan drie opeenvolgende albums. Net als zijn voorgangers, Anvil Is Anvil (2016) en Pounding The Pavement (2018), werd Legal At Last geproduceerd door Martin 'Mattes' Pfeiffer (onder andere UDO). Jörg Uken was verantwoordelijk voor mix en engineering in zijn Soundlodge-studio in Rhauderfehn, Duitsland, waar ook Pounding The Pavement werd afgerond. Net als de bandleden zelf hebben Pfeiffer en Uken het old school hart voor metal-muziek, never change a winning team lijkt hier op z'n plaats.

Waarschijnlijk bestaat Anvil over veertig jaar nog steeds, en brengen ze dan album nummer vijfendertig uit of zo. Gekkigheid natuurlijk, maar Anvil lijkt me nou precies zo'n band die sterft in het harnas. Ik ben vast niet de enige die wel een zwak heeft voor het uithoudingsvermogen en de old school metal van deze band. gelukkig is er weer prima te luisteren naar Legal At Last, want een echt slecht album leveren de heren eigenlijk nooit af. Zolang ze qua geluid met de tijd mee blijven gaan is er ook niks aan de hand, en headbangen we vrolijk door. Natuurlijk is de band ook weer uitgebreid op de diverse podia te aanschouwen de komende maanden; dat is natuurlijk ook de plaats waar deze band thuis hoort!

Steve "Lips" Kudlow - Zang, gitaar

Robb Reiner - Drums

Chris Robertson - Basgitaar

  • idd Den Bosch was weer geweldig. Forged in Fire zelfs. Nu ff 3 weken wachten en dan is Leiden weer een stop

    Door Eric Butzelaar op 05-03-2020 15:27:55