Loading...

Chronus - Idols

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-05-2020

Tracklist

01. Mountains Of Madness
02. Heavy Is The Crown
03. Shepherd
04. My Heart Is Longing For You
05. Ghosts
06. Sun
07. Pharos
08. Black Water
09. Memories
10. Idols

Chronus uit Zweden, met het typische handelsmerk van de muziek uit dat land: die verslavende catchyness. Of het nou pop, rock of metal is, zo veel muziek uit dat land lijkt wel met eenzelfde melodie-sausje overgoten te worden. Ook Idols klinkt verdomd pakkend; ik krijg hier goede zin van, word vrolijk met het vooruitzicht van de naderende lente, en blijf het album maar draaien. Blijkbaar bestaat Chronus al sinds 2012, en bracht in 2017 een zelfgetiteld album uit. Idols is het tweede album, en dus mijn kennismaking.

Direct vanaf opener Mountains Of Madness heeft de eenvoudig klinkende, melodieuze en enorm catchy rock / metal (een beetje van beiden denk ik eigenlijk) me in de greep, om me ook niet meer los te laten voor de laatste klanken van het afsluitende titelnummer zijn weggestorven. Okay, het korte intermezzo Sun doet me niet zo veel, en had misschien beter als intro gepast, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Met de stevig stampende rocker Pharos kom ik al direct weer helemaal in de juiste sfeer.

Ik moet ter vergelijking onvermijdelijk denken aan andere rock / metalbands met een vergelijkbare catchy lading, zoals Night Flight Orchestra, Audrey Horne, en met dank aan de slepende en pakkende melodietjes natuurlijk ook aan Ghost. De sterke cleane zangpartijen (veel gedubbeld) en de catchy riffs en cleane gitaarlijntjes (af en toe ondersteund door stiekeme synthesizers) zijn dan misschien wel een aanslag op het tandglazuur zo zoet klinkt het bij vlagen, maar verdomd wat is dit verslavend lekker!

Diepgang of originaliteit doen er even niet toe (al heeft Chronus best een eigen sound) en onderlinge afwisseling is toch verrassend aanwezig. Heavy Is The Crown begint met een lekker baslijntje, My Heart Is Longing For You is behoorlijk poppy, en net geen ballad, Ghosts varieert met een apart ritme, met Black Water kun je bijna de dansvloer op zo swingend, en Memories heeft een aangenaam donker en mysterieus randje.

Dan schijnt er ook nog iets te zijn als een concept rond de baron - de bijnaam en alter ego van zanger, gitarist, frontman en onbetwist bandleider Sebastian Axelsson - maar die hele poppenkast met verkleedpartijen kan me voor het moment nog even gestolen worden. Zo lang Chronus puur op muzikaal vlak zo blijft overtuigen ben ik al lang dik en dik tevreden.

Svante Furevi - Guitars

Sebastian Axelsson - Vocals, Guitars

Oliver Delander - Bass

Jonatan Östling - Drums