Loading...

Almanac - Rush Of Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-04-2020

Tracklist

01. Predator
02. Rush Of Death
03. Let The Show Begin
04. Soiled Existence
05. Bought And Sold
06. The Human Essence
07. Satisfied
08. Blink Of An Eye
09. Can't Hold Me Back
10. Like A Machine

Drivers, start you engines!

Rage-"afvallige" gitarist, toetsenist, componist, producer Victor Smolski verraste mij in positieve zin met het eerste album Tsar (2016) van zijn op dat moment nieuwe band Almanac. Zijn kijk op symfonische heavy metal wist ik op dat album prima te waarderen. Toen ik opvolger Kingslayer (2017) onder de neus geschoven kreeg was mijn interesse dan ook direct gewekt. Dat album heeft alles dat de klassieke metal zo mooi maakt(e). Kracht, epiek, bombast, instrumentale en vocale virtuositeit; en niet te vergeten degelijk songwriterschap en een technisch sterke uitvoering. Ik blijf Smolski en Almanac dan ook zeker volgen! Zo eindigde ik mijn lofzang op album nummer twee. Nummer drie heeft een paar jaar op zich laten wachten, maar is inmiddels ook langzaam bij mij aan het binnen komen.

Qua thematiek is deze keer voor een best originele invalshoek gekozen. Smolski blijkt een zeer verdienstelijk auto-coureur, en de snelheid en kracht van racewagens enerzijds en muziek aan de nadere kant vormen natuurlijk een prachtige combinatie. Rush Of Death is dan ook te beschouwen als een heus conceptalbum. Deze gedachte wordt versterkt door bijvoorbeeld de intermezzo's met een verteller en voorzien van race-geluiden (Let The Show Begin, The Human Essence) die tussen de nummers gevoegd zijn. Daarnaast hebben er (opnieuw) wat personele wisselingen plaatsgevonden die de nieuwe muziek - vooral op vocaal gebied - nog van extra kracht lijken te voorzien.

Zangers Andy Franck en David Readman hebben plaats gemaakt voor Patrick Sühl en Frank Beck, terwijl ook grunter Marcel Junker als gast nog een duit in het zakje doet. Deze zangerswissel zorgt voor een wat rauwer geluid, dat natuurlijk uitstekend bij het thema past. Ten opzichte van beide vorige albums heb ik ook het idee dat het gitaarwerk op Rush Of Death nog meer op de voorgrond treedt, ten faveure van de symfonische elementen. Natuurlijk zijn die nog steeds aanwezig - het is zowat Smolski's handelsmerk, denk maar aan Lingua Mortis Orchestra - maar de gitaren scheuren daar bij vlagen toch wel erg nadrukkelijk doorheen.

Dat maakt van dit derde werkstuk een ander album dan z'n twee voorgangers. Dat vind ik positief, want het zorgt voor een stukje verfrissing. Hoe goed die twee ook waren, je zit zowel als componist en muzikant, als ook als liefhebber, natuurlijk niet te wachten op een herhalingsoefening. Opener Predator gaat er na het startschot voortvarend vandoor, dit vind ik wel een vet begin van het album, wat een opzwepend nummer. Die vlotte benadering blijft gehandhaafd met het titelnummer Rush Of Death, even later horen we met Soiled Existence voor het eerst de nadruk op de symfonische aanpak.

Na het tweede intermezzo is Satisfied misschien wel het meest bombastische nummer van het album, in elk geval de track met de meeste afwisseling. Want naast diverse symfonische en vocale partijen gaat ook de gitaar hier bij vlagen behoorlijk los. Blink Of An Eye en Can't Hold Me Back pakken de draad van de eerste twee tracks weer op met onvervalste power metal. Afsluiter Like A Machine doet daar nauwelijks voor onder, maar klinkt zo af en toe wel lekker dramatisch. Het is zo'n beetje de samenvatting van het album, zowel muzikaal als tekstueel/thematisch.

Liefhebbers van de symfonische metal van de vorige twee albums zouden hier teleurgesteld kunnen zijn over de iets gewijzigde aanpak. Rush Of Death is misschien wat minder spannend, inventief of indringend, maar wat mij betreft nog altijd een sterk power metal-album, dat de gebaande paden op een net iets andere wijze benadert. Teleurstellen zal Smolski niet snel, waardoor Rush of Death uiteindelijk nooit tegenvalt, maar uiteindelijk juist een verfrissende indruk achterlaat.

Victor Smolski - Guitars, Keyboards, Cello, Sitar, Piano

Jeannette Marchewka - Vocals

Tim Rashid - Bass

Kevin Kott - Drums

Patrick Sühl - Vocals

Frank Beck - Vocals

Marcel Junker - Vocals