Loading...

Bloodbound - Bloodheads United

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-04-2020

Tracklist

01. Bloodheads United
02. Bloodtale [live]
03. Battle In The Sky [live]
04. In The Name Of Metal [live]
05. Moria [live]

Minstens net zo goed als bijvoorbeeld HammerFall en Sabaton, maar voor het grote publiek misschien net iets minder bekend is het Zweedse Bloodbound. Nadat vorig jaar het achtste studio-album Rise Of The Dragon Empire werd uitgebracht mocht de band uitgebreid op tour met HammerFall. Het podium is immers de plek waar deze band het best tot z'n recht komt. Om dat te vieren (en met terugwerkende kracht als goedmakertje omdat er deze zomer niks van touren komt) komt de band met een gelimiteerde EP op 10” wit vinyl, speciaal voor de fans - de fanclub van Bloodbound heet Bloodheads, vandaar de titel. Daarop horen we naast het nieuwe nummer Bloodheads United - het titelnummer van de EP - vier livetracks (of eigenlijk drie plus intro) die zijn opgenomen op het Bang Your Head Festival van 2017.

Dat titelnummer is te beschouwen als een echte hymne, een ode aan de fans. Bombast en stoerdoenerij vieren hoogtij, de simpele tekst is een aaneenschakeling van power metal-clichés en laat zich dan ook gemakkelijk meebrullen. Met de tempowisseling naar het vlottere stuk met gitaarsolo mag de luchtgitaar nog even uit de kast gehaald worden om mee te doen, alvorens we brullend en met de vuist in de lucht naar het eind marcheren.

De metal van Bloodbound is uitermate catchy, soms wat aan de drukke kant, bevat uiteraard wat symfonische elementen (en doet dan denken aan oude Nightwish), maar is dus bij uitstek geschikt voor de zomerfestivals. Naar mijn idee doen de heren van Bloodbound dan ook helemaal niks anders dan wat velen al voor hen gedaan hebben. Wat echter wel voor ze spreekt: ze doen wat ze doen verbluffend goed. Behalve de draken vliegen ook de meest flitsende riffs en gitaarmelodieën je om de oren, naast de double bass-drums en de verheven vocale voordracht. Bombast en epiek strijden hier om voorrang, gelukkig leidt de productionele vaardigheid alles wat er gebeurt in goede (gehoor)banen.

Maar heel eerlijk gezegd is het mij allemaal een beetje te veel wat ik hier voor m'n kiezen krijg. Een paar nummers achter elkaar luisteren gemakkelijk weg, deze power metal is lekker energiek en glijdt soepeltjes naar binnen. Maar van een heel album lang krijg ik normaal gesproken toeterende oren en overwerkte hersenen; zo veel indrukken krijg ik te verwerken. Fans die alles van de band willen hebben krijgen er weer een leuk item bij voor de verzameling; voor mij is een aantal van vijf tracks wel zo'n beetje maximaal wat ik kan hebben van Bloodbound. Iedereen blij dus.

Patrik J. Selleby - Vocals

Tomas Olsson - Guitars

Henrik Olsson - Guitars

Anders Broman - Bass

Fredrik Bergh - Keyboards

Daniel Sjögren - Drums