Loading...

Saints Of Death - Ascend To The Throne

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-07-2020

Tracklist

01. Call of the Kings
02. Ascend to the Throne
03. Watching Me Die
04. God Can't Help You Now
05. Repentance
06. You Can't Run
07. Soldiers of Metal

Saints Of Death uit Canada is eigenzinnig, dwars, eigengereid; zowel qua bezetting als qua muzikale insteek. Een vierpersoonsband met toch twee bassisten in de gelederen is best bijzonder, en qua genre laat de band zich niet zo maar in een hokje proppen. Met de slogan "voor fans van Motörhead, Lamb of God en Pantera" kun je immers aardig wat kanten op. En dat de ene basgitaar er eentje is met acht snaren geeft ook al veel mogelijkheden.

Hoe dan ook is Ascend To The Throne mijn kennismaking met deze band, die in 2015 met een zelfgetitelde EP debuteerde. Eigenlijk is deze opvolger ook een EP, want met zeven nummers (zes volwaardige tracks plus een behoorlijk overbodig intro) en een speelduur van 26 minuten durf ik dit toch echt geen langspeler te noemen. Naderhand kom ik er achter dat ik de eerste EP wel degelijk al kende, maar die heeft dan blijkbaar geen beklijvende indruk achter gelaten.

De metal van Saints Of Death is een samensmelting van thrash, death en groove metal. Bij vlagen lekker vlot, maar vaker wat logger, qua sfeer vooral dreigend, en dankzij veel lage snaren lekker groovend. Titelnummer Ascend to the Throne en daarna het korte Watching Me Die zijn qua tempo direct de trendsetters, want deze thrashy tracks zijn zo'n op 1 na (You Can't Run) de vlotste van het album, en dan nog niet eens echt snel. Naast de muzikale kenmerken vind ik de vocale invulling een aangename: een goede grauwende, wat hees-achtige grunt, die hier perfect past.

Met God Can't Help You Now gaat het groove-gehalte serieus omhoog, en snap ik de vergelijking met Pantera helemaal. Hier komen de verschillende elementen goed samen. Serieus interessant wordt het met Repentance, dat met z'n horror-sfeertje een lekker donker verhaaltje lijkt te vertellen. Qua atmosfeer raakt deze track aan doom, qua tempo ook trouwens, alleen past de zang daar dan weer niet bij. De tempoversnelling na ruim drie minuten verrast me dan ook volledig; de eerste keer dat ik het hoor denk ik: jammer, maar daarna blijkt het natuurlijk weer wel bij de eigenzinnige aanpak te passen.

Afsluiter Soldiers of Metal laveert heen en weer tussen opzwepend uptempo en log-dreigende grooves, een wisselwerking die de sleutel tot dit 'album' blijkt. Saints Of Death bijt zich vast in hun geluid, en voert dit met verve uit. De achtsnarige basgitaar vervult daarbinnen een voorname rol, maar blijkt niet zaligmakend. Ook buiten dit 'unique selling point' staat het Canadese kwartet z'n mannetje.

Twan Holliday - Bass, Vocals

Christopher James - Drums

Juan Helluva - Bass, Vocals

Ashley Blue - Guitars, Vocals