Loading...

Unleash The Archers - Abyss

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-10-2020

Tracklist

01. Waking Dream
02. Abyss
03. Through Stars
04. Legacy
05. Return To Me
06. Soulbound
07. Faster Than Light
08. The Wind That Shapes The Land
09. Carry The Flame
10. Afterlife

In 2015 maakte ik kennis met de Canadese metalband Unleash The Archers middels hun derde album Time Stands Still. Ik kon op dat moment de symfonische, speedy power metal, met een hoofdrol voor zangeres Brittney Slayes, wel waarderen. Ook opvolger Apex (2017) beviel me prima, dus ik ben drie jaar later wel benieuwd naar het vervolg: Abyss verscheen eind augustus.

Afgaande op single en titelnummer Abyss lijkt er in eerste instantie niet zo veel veranderd. De pakkende, opzwepende power metal - met bij vlagen zowel wat speed- als melodeath-invloeden - komt hier uitstekend uit de verf, en lijkt gemaakt voor op het podium. De meebrul-momentjes (de hey! hey! hey!'s en whoo-hoo-hoo's zijn niet van de lucht) zijn al voorgeprogrammeerd middels de nodige kreten, koortjes en overdadig toetsenwerk: succes gegarandeerd. Eigenlijk is het plaatje met deze bijna zeven minuten durende kennismaking al compleet.

Through Stars is daarna wat bedachtzamer, en spreekt me wat minder aan - net als de nog niet genoemde opener Waking Dream trouwens. Legacy maakt dat vervolgens dubbel en dwars goed met een pittig tempo, sterk gitaarwerk en dezelfde opzwepende atmosfeer van het titelnummer. Tijdens Return To Me (ik ervaar hier een wat folk-achtige vibe) horen we de eerste grunts opduiken, en die gaan we gaandeweg wel vaker horen. Natuurlijk is dat een interessante aanvulling op het toch al niet misselijke vocale geweld van de frontdame.

Een opvallende track is natuurlijk ook The Wind That Shapes The Land, met z'n speelduur van acht-en-halve minuut. Naast wat ingetogen stukjes krijgt de verwachte epiek hier inderdaad ruim baan, het nummer stelt in al z'n dynamiek dan ook niet teleur. Vooral de galopperende ritmiek - zeer klassiek - zal menig metalfan aanspreken; dit is dus ook weer zo'n nummer dat er om smeekt om live uitgevoerd te worden.

Unleash The Archers staat garant voor power (die term, krachtig, mag je hier echt letterlijk nemen) metal kwaliteit. Zowel de instrumentalisten - met als zwaartepunt het sterke gitaarwerk - als de zangeres weten verdomd goed wat ze doen, met als eindresultaat een sterk power metal-album, dat er om smeekt om op het podium verder uitgedragen te worden. Dat laatste is lastig in de huidige tijd, dus laat het album maar voor zich spreken.

Brittney Slayes - Zang

Grant Truesdell - Gitaar, zang

Andrew Kingsley - Gitaar, zang, toetsen

Scott Buchanan - Drums

Benjamin Arscott - Basgitaar