Loading...

Helstar - Black Wings Of Solitude

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-11-2020

Tracklist

1. Black Wings of Solitude
2. After All (The Dead) [Black Sabbath cover]

In de aanloop naar een nieuw album hebben de veteranen van Helstar (actief sinds 1981) alvast een voorproefje uitgebracht in de vorm van een ouderwetse single - al is deze ook digitaal verkrijgbaar natuurlijk. Over de opvolger van het in 2016 verschenen Vampiro is verder nog niet veel naar buiten gebracht, dus moeten we het nu nog even doen met Black Wings Of Solitude.

Dit blijkt een behoorlijk afwijkend nummer van wat Helstar ons normaal voorschotelt. Hier geen opwindende of technische power of speed metal, maar een trager nummer, dat het vooral van de sfeer moet hebben. Ingetogen, langgerekt, met gelukkig wel een fraaie opbouw en spanningsboog. Het is vooral het spetterende gitaarwerk dat bij momenten de aandacht trekt, maar veel credits mogen ook naar zanger en bandopperhoofd James Rivera.

Natuurlijk vanwege de B-kant van deze single kun je ter vergelijking wel enigszins denken aan Black Sabbath (die slome riffs!) van het Dio-tijdperk; al hoor ik er zelf bij vlagen ook wel iets in terug van de rustiger nummers van Queensryche of vooral Crimson Glory - het blijft wel US metal natuurlijk.

After All (The Dead) is oorspronkelijk afkomstig van het album Dehumanizer, dat in 1992 een eenmalige terugkeer van zanggod Dio betekende (en de Tony Martin-periode tijdelijk onderbrak). Dan vraag je je af hoe James Rivera dat gaat aanpakken, en ik moet zeggen: dat doet hij op geheel eigen wijze uitstekend! Hij probeert geen enkel moment om Dio te evenaren of in de buurt van diens stem te komen, maar vult het nummer op zijn manier sterk in. Met de compositie zelf is natuurlijk helemaal niks mis, Helstar voert het nummer wat mij betreft zeer adequaat uit. Petje af voor deze single!

James Rivera - Vocals

Larry Barragan - Guitars

Andrew Atwood - Guitars

Garrick Smith - Bass

Michael Lewis - Drums