Loading...

Velozza - Apocaholic

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-03-2021

Tracklist

01. Apocaholic
02. Closing the Border
03. Mental Hijack
04. Cut the Cord
05. Heads & Tails
06. Talking Shit
07. Silence Is Silver
08. Moral Superiority
09. There Is No God
10. The Gap

Make thrash great again

Ik maakte medio 2017 kennis met Velozza, een thrash metalband van eigen bodem, middels hun eerste demo / EP Excluded Human Being. Bijna vier jaar later melden de Noord-Limburgers - met de nodige ervaring opgedaan in eerdere bands - zich opnieuw aan het front, deze keer met een heuse langspeler: Apocaholic. In de tussenliggende jaren is de line-up van de band wat veranderd, maar is ook de gelegenheid gevonden om flink wat live-ervaring op te doen.

Nog altijd zet Velozza vol in op old school thrash metal, Bay Area style, met invloeden van crossover - hardcore zeg maar eigenlijk. Dat laatste is vooral terug te horen in de ruige leadzang, waar ik nog altijd niet wild van ben. Ik vind het te veel geschreeuw, die ik niet altijd bij de muziek vind passen; ik verwacht dit eerder bij een metalcore-band. Velozza's thrash is weliswaar ook heerlijk energiek en vooral rauw, maar daar had wel iets meer gestroomlijnde zang bij gemogen. Zo, dat is gezegd.

In het eerste trio tracks heeft het viertal de vaart er lekker in zitten, dit is precies die opzwepende stijl waar ik van hou, waarbij ook de crossover-aanpak niet geschuwd wordt. Deze zorgt voor wat afwisseling, vooral dankzij de meegebrulde shouts; het geeft net een wat meer groovend tintje aan de verder heerlijk opgefokte thrash. Variatie is er ook in de vorm van een nummer als Cut The Cord, waarin het gaspedaal even wordt gelaten voor wat het is. Ook dan klinkt de muziek nog altijd gemeen, met een dreigende ondertoon. Echt goed gedaan zo'n zijsprongetje. Ook Talking Shit is een nummer waarin we net wat andere geluiden horen, en het middentempo bij momenten gehanteerd wordt.

Ik ben blij om te constateren dat Velozza flink gegroeid is sinds hun demo, dat mag natuurlijk ook wel in vier jaar tijd. Er is duidelijk gewerkt aan een eigen smoel, het 'jatwerk' waar ik de band indertijd nog van betichtte is grotendeels verdwenen. Okay, de invloeden liggen er nog altijd duimendik bovenop, maar daar is niks mis mee. Er is meer te horen dan 'alleen maar' full tempo thrash metal, zo af en toe wordt een lekkere midtempo groove ingezet (zoals in het sterke Silence Is Silver, dat mij naar het einde toe aan Sacred Reich doet denken, en dat is een pluspunt) en goed afgewisseld qua tempo. Ook is het geluid beter uitgebalanceerd: de drums spelen nog altijd een voorname rol, maar de gitaren komen deze keer uitstekend uit de verf. Scherpe riffs, sporadisch melodieuze leads, en spetterende solo's vinden hun weg uit de speakers.

Eerlijk is eerlijk: Velozza is niet de meest spannende thrashband die je je kunt bedenken. Het is echter wel een band die zich vol overgave en met hoorbaar plezier stort op hun passie. Ik mag - als old school liefhebber - graag naar een dergelijke pure en eerlijke productie luisteren. De primitiviteit die daar mee gepaard gaat heeft wat mij betreft alleen maar extra charme. Ik zou dit viertal heel graag eens op een podium bezig zien en horen!

Jos van Bakel - zang, gitaar

Bas Voorzee - gitaar

Ron Peeters - bas

Hubie Kriens - drums

  • Van thrash word ik bijna altijd wel vrolijk, muzikaal is met dit nummer niks mis mee, maar de zang is inderdaad niet passend.

    Door Ronald van Bruggen op 28-03-2021 20:53:08