Loading...

Eye Of Purgatory - The Lighthouse

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-06-2021

Tracklist

01. And From The Fog...
02. The Lighthouse
03. Fornever To Awaken
04. Carved In A Stone Bleeding
05. Pieces Of A Fading World
06. They Silently Await
07. Where Slowly Life Fades
08. Rotting Pathways
09. Rebirther

Ik dacht dat ik inmiddels wel alle Rogga Johansson-bands en -projecten kende, maar blijkbaar heb ik er toch eentje gemist. Naast de hele opsomming die ik ongetwijfeld al vaak gegeven heb, ken ik Eye Of Purgatory dus nog niet. Opgericht in 2018, gedebuteerd in datzelfde jaar met The Rotting Enigma, komt de band nu met de tweede 'langspeler' - met 35 minuten is het album traditioneel kort: The Lighthouse.

Het Zweedse death metal meesterbrein Rogga Johansson heeft een voorliefde getoond voor het inbrengen van klassieke stijlmelodieën in zijn soort death metal, wat het duidelijkst is in zijn gelijknamige band, en ook tot op zekere hoogte in Revolting en Paganizer. Nou ja, binnen veel van die bands is het onvermijdelijk dat ze niet allemaal even onderscheidend kunnen zijn. De melodieuze en groovende old school death vormt toch vaak de hoofdmoot, dat is hier echt niet anders.

De combinatie van beukende death met melodieuze diepgang blijkt dan ook een prijsnummer. De muziek overspant de conventionele HM-2 death metal en de meer melodieuze kant ervan briljant, houdt het smaakvol en overdrijft het niet met te veel van een van beide. Het blijft toch die typisch Zweedse insteek die inherent de kop opsteekt en herkenbaar blijft; klassiek, crunchy, en zwaar, afgewisseld met zielverscheurende melodieën.

En toch werpt The Lighthouse een net wat ander licht op het genre. Deze keer zit 'm dat in het gebruik van keyboards om de melodie, de pakkendheid, te benadrukken. Luister maar eens naar het titelnummer hoe goed dat werkt - nou ja, tenzij je een hekel hebt aan atmosferisch toetsenwerk natuurlijk. Ik vind het zeker in dit opgefokte nummer echt een meerwaarde, het geeft zoveel dynamiek.

Hoewel Eye Of Purgatory te boek staat als eenmansband, heeft Johansson de samenwerking gezocht met twee ervaren muzikanten van (veel) gelijkgestemde bands om het geheel meer body te geven. Al met al dus net een tikje anders; dat doet me deugd.

Rogga Johansson - Vocals, Guitars

Taylor Nordberg - Drums, Guitars, Keyboards

Jeramie Kling - Bass Guitar