Loading...

Unforged - Eye for an Eye

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-10-2021

Tracklist

01. Serial Killer
02. Eye for an Eye
03. Antihero
04. Prior
05. Scream for Me
06. Unforged
07. Fight for your Life
08. I'm Away

Unforged is een nieuwe, thrash / groove metalband uit Essen, Duitsland. Opgericht in 2018 komt de band op 1 oktober 2021 met hun debuutalbum Eye For An Eye. In de afgelopen periode bracht de band al vier singles uit (een enkele met video) als voorproefjes.

Eye For An Eye is bijna een conceptalbum dat een verhaal vertelt, te beginnen met de liedtrilogie die het thema van het album bepaalt: bevrijding van innerlijke pijn. Opener Serial Killer beschrijft de zinloze doodswens van een moordenaar, veroorzaakt door de druk van de samenleving. Eye For An Eye is het antwoord op deze moord: een familielid van een slachtoffer hunkert naar wraak en speelt voor eigen rechter ten opzichte van de seriemoordenaar. Het titelnummer vormt het hart van het album: een melodieuze inleiding wordt afgewisseld met de opgekropte woede en pijn die in de teksten tot uiting komt en muzikaal mede wordt weergegeven door agressieve shouts. In de begeleidende video wordt het verhaal vertolkt door acteurs, en treedt de band op in een verlaten fabriekshal. Antihero (met vet groovende hoofd-riff) sluit de trilogie af, want nu moet de wreker van het slachtoffer voor de rechter komen.

Hoewel het label ons wil doen geloven dat Unforged zogenaamde modern metal brengt, valt dat in de praktijk wel mee. De basis ligt in de thrash metal, vermengd met wat hardcore / crossover-invloeden. Daar worden dan nog groovende elementen aan toegevoegd, zodat een soort van groove / thrash-mix ontstaat, die niet echt heel modern klinkt. Wel lekker vet, en daar gaat het natuurlijk veel meer om. Verder is het het rauwe, schuurpapieren stemgeluid van zanger Chrys, en de met regelmaat ingezette groep-shouts, die het geheel wel wat in de hardcore-hoek duwt.

Die verscheidenheid aan invalshoeken zorgt wel voor lekkere variatie op dit album. Leg de thrash-wortels van Prior en het Metallica-achtige Unforged maar eens naast de melodieuze metalcore van Scream For Me, en je zult onmiddellijk begrijpen wat ik bedoel. Toch is goed te horen dat hier dezelfde band aan het werk is, die een constante kwaliteit laat horen. Unforged is nauwelijks te betrappen op originaliteit, maar levert met Eye For An Eye een oerdegelijke, vooral energieke metalplaat af, die zeker de thrash-fans moet kunnen bekoren verwacht ik. Dankzij een strakke productie luistert de muziek verdomd lekker weg, en komt de energie uitstekend over. Stilzitten is geen optie!

Nico Alva - Drums

Mika Alva - Guitars

Chrys - Vocals

Chris Antrop - Bass

Thommy Scar - Guitars