Loading...

Unanimated - Victory In Blood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-01-2022

Tracklist

01. Victory in Blood
02. Seven Mouths of Madness
03. As the Night Takes us
04. The Devil Rides Out
05. With a Cold Embrace
06. Demon Pact (Mysterium Tremendum)
07. XIII
08. Scepter of Vengeance
09. Chaos Ascends
10. The Golden Dawn of Murder
11. Divine Hunger
12. The Poetry of the Scared Earth

Soms word ik - dat zal vast toeval zijn - op mijn wenken bediend. Ruim drie jaar geleden schreef ik over mijn kennismaking met Unanimated, naar aanleiding van de EP Annihilation. Mijn conclusie was toen: om mij echt te overtuigen zal deze band toch echt met een meer evenwichtig album op de proppen moeten komen. Nou, hier is dan Victory In Blood - pas het vierde album in het drieëndertigjarige bestaan van het Zweedse vijftal.

En eerlijk is eerlijk: een paar jaar geleden had ik me nog niet zodanig in deze band verdiept dat ik op de hoogte was van de staat van dienst, dan wel de cult-status van de Zweden. Om in een adem genoemd te worden met Dissection is natuurlijk niet niks. Maar goed, dan nog word ik geacht om het meest recente werk op z'n eigen waarde te beoordelen. Juist omdat ik de bagage van het verleden van deze band niet heb, zal me dat ongetwijfeld gaan lukken. Zelfs al is het album al een ruime maand uit, de aandacht is niet minder verdiend!

Victory In Blood opent op overrompelende wijze met het titelnummer. Kijk, zo heb je je luisteraar onmiddellijk bij de spreekwoordelijke kloten. Geen intro, geen bedachtzame opbouw, maar direct bam, recht in je smoel. Dat dat geen toeval is laat Seven Mouths Of Madness horen, dat eveneens binnen enkele luttele seconden direct to the point komt. Dan heb je als luisteraar in elk geval de overtuiging dat je echt geen kant meer op kunt. En - nog belangrijker denk ik - dat je na nog een paar van die allesverslindende tracks ook niet meer weg wil!

Okay, As The Night Takes Us doet het net even wat anders, maar evengoed is ook deze combinatie van enig spierballenvertoon met een serieus te nemen dreigende (en stiekem ook melodieuze) atmosfeer onweerstaanbaar. Om dat bijna als een foutje of ongelukje te beschouwen rost het korte en krachtige The Devil Rides Out er extra ruig vandoor. Het tekent de dynamiek die Unanimated er hier op na houdt. De echte intieme atmosfeer wordt bewaard voor intermezzo's als With A Cold Embrace en Chaos Ascends. Beuken en rammen kun je met The Golden Dawn Of Murder en Divine Hunger, terwijl afsluiter The Poetry Of The Scared Earth zonder meer de meest epische track genoemd mag worden. Wat mij betreft dus echt goed gekozen als slotoffensief.

Ik vind dat Unanimated weliswaar niet echt een eigen stijl laat horen, maar toch dat hun muziek lastig te categoriseren is. Ik hou het op een soort van gematigde - of in elk geval zeker geen extreme - black metal met een melodieuze inslag en invloeden van zowel death (The Golden Dawn Of Murder - wat een heerlijke track!) als thrash metal. Grotendeels uptempo, maar met regelmaat ook stiekem pakkend midtempo en / of dreigend langzaam dan wel atmosferisch. Vanuit een old school basis wordt in productioneel opzicht een hedendaags geluid neergezet. Dat lijkt soms te schuren, maar de klasse van Unanimated laat niet toe dat het geluid ook maar ergens uit de bocht vliegt. Absolute aanrader!

Mikael Broberg - zang

Jojje Bohlin - gitaar

Jonas Derouche - gitaar

Richard Cabeza - basgitaar

Anders Schultz - drums