Loading...

Infrared - From the Black Swamp

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-12-2021

Tracklist

01. Tribal Junction
02. No Master, No Gods
03. Lockdown
04. Left Lane Fuck!
05. Eat Your Own
06. From the Black Swamp
07. Evil Ascent
08. Blood & Sweat
09. Eternal Exile
10. Tradimento
11. Beautiful Death
12. SemitaDomum

De Canadese metalband Infrared is in eerste instantie al opgericht in 1985, maar valt vijf jaar later al weer uit elkaar wegens gebrek aan succes. In 2014 wordt de draad echter 'gewoon' weer opgepakt, maar worden de zaken wel degelijk serieus aangepakt. Eerste getuige daarvan is debuutalbum No Peace (2016) waarop nummers staan die nog in de tweede helft van de jaren '80 zijn geschreven. Die is mij nog ontgaan, maar de opvolger die in 2018 verscheen - Saviours, deze keer wel met splinternieuwe nummers - heeft wel enige tijd in mijn digitale afspeelapparatuur doorgebracht.

In de aanloop naar nieuw werk - Infrared wilde in eerste instantie in 2020 een nieuw album uitbrengen - heeft de band besloten om ook de laatste vier oude tracks die ze nog hadden liggen, voor het nageslacht te (laten) vereeuwigen. Onder de zeer logisch klinkende titel Back To The Warehouse is deze verzameling in de zomer van 2019 op een EP'tje uitgebracht. Het nieuwe album zou echter nog even op zich laten wachten, en dat zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met een zekere pandemie. Maar op 30 september was ie er toch: From The Black Swamp.

Zoals Infrared zelf verkondigt, maakt de band thrash metal in de geest van The Big 4, Testament en Exodus. En wie ben ik dan om daar iets tegen in te brengen? Dat doe ik ook niet, want het klopt gewoon. Explosieve, energieke thrash metal van de oude school, waarin deze keer zelfs ook Anthrax-achtige mosh-elementen verwerkt zitten. Dat vind ik wel een verbetering ten opzichte van voorgaand werk: de meeste nummers op From The Black Swamp laten een lekkere groove horen die voorheen niet echt aanwezig was. Al zal de hedendaagse productie daar ook wel mede debet aan zijn.

Toch kiest Infrared niet voor de gemakkelijkste weg door 'alleen maar' rechttoe rechtaan te thrashen. Zoals veel (Amerikaanse) thrashbands naar het einde van de jaren '80 deden (Sacred Reich, Death Angel), is ook deze Canadese band op zoek naar 'meer' dan alleen maar thrash metal. Dat laat zich horen in wat minder standaard composities, waarbinnen ook ruimte werd gemaakt voor andere invloeden. Luister bijvoorbeeld maar eens naar titelnummer From The Black Swamp, dat inhoudelijk best een en ander te bieden heeft. Ook de grotendeels instrumentale afsluiter SemitaDomum is net ff anders, maar spreekt juist daardoor wel aan. Opvallend vind ik dan juist wel dat de gemiddelde lengte van de tracks wat korter is dan op de vorige langspeler, waarop sommige nummers wel erg lang duurden. Hier zijn en klinken ze juist een stuk compacter; ook dat is een hele verbetering.

Zonder Infrared nu meteen een koploper te noemen, heeft de band met From The Black Swamp in mijn beleving een sterk en afwisselend thrash-album afgeleverd. Invloeden van al die bekende bands van vroeger vormen de basis, maar deze Canadezen weten daar hun behoorlijk eigen inzichten prima mee te versmelten. Het beste van twee werelden zeg maar: behoud van het oude het goede, en voeg daar zelf je eigen sterke punten aan toe. Dat heeft Infrared verdomd goed gedaan!

Kirk Gidley - Guitar

Alain Groulx - Drums

Mike Forbes - Bass

Armin Kamal - Vocals, Guitar