Loading...

Tygers Of Pan Tang - A New Heartbeat

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-03-2022

Tracklist

01. A New Heartbeat
02. Red Mist
03. Fireclown
04. Killers

Wat deden de Tygers Of Tan Pang toen de wereld op slot ging? Nou, eigenlijk best veel. Om te beginnen werden een nieuwe gitarist, Francesco Marras, en een nieuwe bassist, Huw Holding (nog niet op deze EP te horen) aangeworven. Ze waren ook trots op het in ontvangst nemen van een muziekindustrieprijs van Hard Rock Hell als winnaars in de NWOBHM-sectie. En alsof dat nog niet genoeg was, hebben ze hun volgende album geschreven en er de eerste opnames voor gemaakt. En dan is er nu ook nog eens een nieuwe EP met een behoorlijk toepasselijke titel: A New Heartbeat.

De EP bevat twee opnieuw opgenomen nummers van hun eerste album Wild Cat - Fireclown en Killers - plus twee nieuwe nummers. De oude tracks van Wild Cat (1980) dragen nu stevig het muzikale stempel van de nieuwe gitarist Francesco Marras, terwijl ook de zang er op vooruit is gegaan. Indertijd was Jess Cox niet de beste zanger. Tel daarbij op het verschil in productionele mogelijkheden tussen 2021 en 1980, en het is duidelijk dat de nieuwe versies superieur zijn aan de oude. Behalve qua sfeer, want die oubollige vibe had ook wel wat vind ik. Vooral Killers is nog altijd een verdomd lekker nummer.

De twee nieuwe nummers A New Heartbeat en Red Mist laten horen wat er van het volgende Tygers-album mag worden verwacht. De mix werd gedaan door Marco Angioni in de Angioni Studios en, zoals bij alle recente Tygers Of Pan Tang-releases, werd de mastering voltooid door Harry Hess. In muzikaal opzicht hoef je van deze band geen verrassingen meer te verwachten. De lekker in het gehoor liggende hardrock blinkt in het titelnummer uit in pakkende riffs, een al even catchy refrein, een lekkere solo, en sterke zangpartijen. Red Mist vind ik net wat vlotter, wat ruiger, en spreekt me net iets meer aan.

Wanneer je - net als ikzelf - helemaal gecharmeerd bent van die klassieke heavy rock / metal uit de jaren '80, dan is het toch wel weer uitkijken naar het aanstaande album. Hoewel misschien gedateerd, levert Tygers Of Pan Tang toch altijd kwaliteit!

Robb Weir - guitar

Francesco Marras - guitar

Jack Meille - vocals

Gav Grey - bass

Craig Ellis - drums