Loading...

Misery Index - Complete Control

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-08-2022

Tracklist

01. Administer The Dagger
02. The Eaters And The Eaten
03. Complete Control
04. Necessary Suffering
05. Rites Of Cruelty
06. Conspiracy Of None
07. Infiltrators
08. Reciprocal Repulsion
09. Now Defied!

Misery Index (geboren in 2001) was in den beginne te beschouwen als een afsplitsing van Dying Fetus, dat toen al een jaar of tien bezig was. Inmiddels vormt het gezelschap onder aanvoering van vier-snaren-geselaar en brulboei Jason Netherton al jarenlang een geheel eigen entiteit, en schotelt ons met Complete Control het zevende album voor.

Ergens tussen brute en technische death metal, nog altijd met een hint naar de grindcore-roots, doet Misery Index z'n best om een eigen geluid te vinden. Het is juist een fraai samengaan van genoemde substijlen waar de band in uitblinkt. Hun death metal is niet te technisch, niet te bruut, en ook de grindcore-invloeden krijgen nergens de overhand. Er wordt nooit te lang doorgebeukt in een enkel tempo, de instrumentale hoogstandjes staan in dienst van de compositie, de snelheid wordt niet overdreven, en er wordt op z'n tijd een stapje terug gedaan voor een pakkende groove-passage of een atmosferisch stukje.

Wanneer ik de vorige alinea zo teruglees lijkt het wel of ik een standaard omschrijving geef van hoe interessante death metal hoort te klinken. En dat is misschien net ook waar het een beetje wringt. Hoe degelijk het ook allemaal in elkaar zit, Misery Index is zeker zeer bedreven in wat ze doen, maar de band heeft in mijn beleving nauwelijks iets eigens om zich te onderscheiden van de vele collega's. Wat ze wel hebben, inderdaad: de complete controle om te doen wat ze zelf willen.

Dat het Misery Index echt niet (alleen maar) gaat om te laten horen hoe hard en snel ze kunnen spelen, blijkt meteen uit het atmosferische begin van opener Administer The Dagger: lekker bombastisch, opgevolgd door een bijna mechanische opgefoktheid a la Behemoth. Over atmosferisch gesproken: titelnummer Complete Control heeft een lekkere old school melodeath-vibe, een nummer waarop het heerlijk headbangen is. Daar tussen door is The Eaters And The Eaten wel het betere van dik hout zaagt men planken-werk dat garant staat voor de betere viezigheid.

De veelzijdigheid van de band komt ook goed naar voren in het duo Rites Of Cruelty en het navolgende Conspiracy Of None. De eerste hakt verdomd lekker weg en appelleert aan je gevoel voor agressie. Die tweede begint meer bedachtzaam, en vooral onheilspellend, zwaar, onbehaaglijk misschien zelfs wel. Grappig genoeg laat het vervolg wat groovende hardcore-vibes horen, ook weer zo lekker old school. Bijzonder genoeg wordt die vibe doorgetrokken met het korte en felle Infiltrators, dat nog nadrukkelijker de hardcore-aanpak laat horen.

Zo is Complete Control van alles wat - die afwisseling juich ik zeker toe - maar dat zorgt er tegelijk voor dat Misery Index misschien niet direct herkenbaar is. Ach, wat doet het er toe, originaliteit is tegenwoordig best over-rated. Compete Control luistert verdomd lekker weg, daar gaat het om!

Jason Netherton - Zang, bas

Mark Kloeppel - Gitaar, zang

Darin Morris - Gitaar

Adam Jarvis - Drums