Loading...

Columbarium - Rivers Of Blood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-05-2022

Tracklist

01. Rivers Of Blood
02. Save Our Children

Heavy doom metal

Even voorstellen: Columbarium is een Belgische (uit het dorp Zwevegem) doom metalband die midden 2021 zijn oorsprong vond, maar al meer dan tien jaar bestaat (ooit begonnen als coverband als Loose License) uit doorgewinterde leden uit de underground metalscene. Na zo'n 100 optredens te hebben gespeeld in een voormalige opstelling in België, Nederland en Frankrijk met bands als The Gates Of Slumber, Nekromant, Marche Funèbre, Serpent Venom, Faal, Famyne, King Hiss en op festivals als Little Devil Doom Days en dergelijke, hebben ze de afgelopen tien jaar een serieuze reputatie opgebouwd als live-act.

De toevoeging van een extra gitarist / toetsenist enkele jaren geleden (Koen Biesbrouck, ook van de avant-garde, instrumentale band Locus Control) heeft de muziek naar een ander level gebracht, en het hervonden geluid was onlangs de wieg voor de wedergeboorte van de band. Columbarium vond dat geluid in samenwerking met de Belgische producer Lander Cluyse van Hearse Studio (AmenRa, Aborted) en met Brad Boatright van AudioSiege Mastering Studio in de Verenigde Staten. Samen vonden ze het geluid waar ze altijd naar op zoek waren in de Vlaamse klei. Columbarium speelde eind september 2021 hun eerste optreden met Faal in de bekende undergroundclub Little Devil in Tilburg. Als eerste optreden in ruim twee jaar was het een memorabele avond in een uitverkochte en zeer gezellige setting.

Op 17 december 2021 bracht Columbarium hun eerste muziek (buiten de live-situatie) in het openbaar: een lyric-video voor het nummer Rivers Of Blood. Het werd opgemerkt door het Belgische onafhankelijke label Dust & Bones Records en het was al snel duidelijk dat labelmanager Frederik Vanhee en de mannen van Columbarium gelijkgestemde zielen zijn. Dit resulteerde in de release van deze eerste single Rivers Of Blood, met niet alleen het titelnummer maar ook nog een tweede track Save Our Children - inmiddels ook voorzien van begeleidende video. De single geldt als eerste kennismaking, later dit jaar moet een volledig album (met als titel The Morbidious One) het levenslicht gaan zien.

Heavy doom metal noemt de band (met frisse tegenzin) hun eigen muziek. En daar heb ik eigenlijk niks tegen in te brengen. Rivers Of Blood is een klassieke doom-track, waarin alle gekende elementen voor het voetlicht worden gebracht. Stevig, Sabbathiaans riffwerk, melodieuze leads, splijtende trommelslagen, een ronkende basgitaar en een ferme grunt zijn de hoofdbestanddelen. Daarbij is een rauwe death metal-vibe vrijwel constant aanwezig, waarbij je mag denken aan de trage death metal van bands als Autopsy en Bolt Thrower. De subtiele toevoegingen van de keyboards mogen dan nog gelden als slagroom op de taart. De muziek is niet alleen heavy, maar daarnaast toch ook zeker pakkend. Het nummer is ook prachtig opgebouwd, met het ingetogen intermezzo.

Save Our Children laat prachtig treurende gitaarleads horen, zodat deze een sterke wisselwerking vormen met de zware vocale voordracht. Met een dergelijke authentieke doom-uiting kun je bij mij niet meer stuk. Er wordt hier maximaal ingezet op een naargeestige atmosfeer, en iets minder op de zwaarte. Columbarium houdt hun composities verrassend compact, ik ben benieuwd of dat voor allemaal gaat gelden zoals ze op het album gaan verschijnen. Ik kijk er naar uit!

Koen Biesbrouck - Guitars, keyboards

Marc 'Markie' Vangheluwe - Guitars

Vincent 'Mille' Millecam - Drums

Pete Jules V. - Vocals, bass guitar