Loading...

Cpyist - Never Neverland

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-06-2022

Tracklist

01. One Way Ticket
02. Black White Pink
03. Slave 24_7 (Night Version)
04. Never Neverland
05. My Thoughts To Be
06. Der Movieman
07. She Told Me She Had A Gun
08. My Love To Hate YA
09. Schick Mich
10. Pandora’s Box
11. My Thoughts To Be (Single Version)
12. Slave 24_7 (Day Version)
13. Wake Up People (In The Middle)

Dark steampunk met zijn maskers, Venetiaans geïnspireerde kostuums, hoeden en accessoires weerspiegelt de levenshouding van de Offenburgse band CPYist. Met een dorst naar nieuwe dingen, overmatige creativiteit, een vrije geest en een liefde voor hopeloze dingen, creëerde frontman en producer Marquee Steven_XL een buitengewoon dark wave-werk vol magie en passie in zijn eigen Never Neverland studio. De drie muzikanten gebruikten tal van geluiden en stijlen op hun debuutalbum Never Neverland, zoals pop, rock, metal, electro of ambient, en componeerden een soundscape waarin je je letterlijk kunt onderdompelen.

CPYist doet daarbij niet altijd aan klassieke song-structuren. Verschillende thema's worden met muziek zo geënsceneerd dat tekst en geluid samensmelten tot een melodieuze, pakkende eenheid. De naam van de band is afgeleid van de term copyist (kopiist in het Nederlands) wiens taak het is om duplicaten van afbeeldingen, documenten of teksten te produceren. Vervalsers gebruiken deze term ook. CPYist hanteert een vergelijkbare benadering: ze gebruiken samples, loops en alle nuances van de noten die de muziek ons ​​dicteert in plaats van ze opnieuw uit te vinden, maar de band presenteert ze als een geheel nieuwe collage.

Als invloed benoemt het trio de muziek zelf in al haar facetten. De muziek verbeeldt gevoelens op zijn eigen unieke manier, soms lukraak, soms met koude berekening, met fragmenten van menselijke emoties. Albumopener One Way Ticket, tevens de eerste single en videoclip, beschrijft het leven met al zijn mogelijke wendingen. Black White Pink is een kritiek op de samenleving en overheden die steeds minder in staat zijn om compromissen te sluiten. Met Slave 24_7 belicht de band het samenspel van gehoorzaamheid en nederigheid, dominantie en leiderschap dat niet alleen in de SM-scene maar ook overal elders in onze wereld heerst. Een (schijnbare?) tweedeling die dan ook letterlijk van beide kanten belicht wordt in twee versies van het nummer.

Titeltrack Never Neverland, tevens de tweede single, mist dans als uiting van vreugde en verdriet. Tegenwoordig moet communicatie gefilterd en geschikt zijn voor de massa. Lang leve het collectief van het opgelegde denken! De derde single My Thoughts To Be (de albumversie wijkt iets van de single - beiden zijn hier vertegenwoordigd) gaat over de vraag naar de reden van het eigen bestaan, die zelfs Google niet kan beantwoorden. De gemene deler van de meeste tracks is dat het korte composities zijn, pakkend, en bovenal dansbaar dankzij de lome elektro-beats, die daarmee juist een aangename duistere atmosfeer neerzetten.

Het laatste nummer van het album, Wake Up People, is een opzwepende mantra voor de actualiteit. CPYisten roepen op om eindelijk wakker te worden en compromissen te sluiten om elkaar te vinden en door niets of niemand verdeeld te worden. Hiermee wordt de ware betekenis en boodschap van het album onderbouwd: wakker worden!!!

Butch Bloodwood - vocals

Marquee Steven_XL - guitar, programming, vocals

Dogda Beat - drums, programming