Loading...

Tysondog - Midnight

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-07-2022

Tracklist

01. Battalion
02. It Lives
03. Hellbound
04. Midnight
05. Defiant
06. Dead Man Walking
07. Paper Cuts
08. Cold Day In Hell
09. Waiting For God

Tysondog, dat is toch zo'n typische NWOBHM-band? Mwah, niet helemaal. De band is 'pas' opgericht in 1983, toen bands als Iron Maiden en Saxon op hun top waren (of volgens sommigen er al overheen). In die tijd had het vijftal uit de regio Newcastle - een erkende broedplaats van metal-talent - een van de vele kanshebbers kunnen zijn om de aansluiting te maken. Tysondog richtte zich met één oog op Judas Priest, het andere op het (re-) produceren van de stijlvolle Britse metal uit die eerste jaren tachtig. Hun no-nonsense aanpak resulteerde in twee goed ontvangen albums, twee singles en een EP, voordat ze er in 1987 al weer het bijltje bij neer gooiden.

De band dook vanaf 2008 opnieuw op, in 2012 resulterend in een nieuwe viertrack EP Hammerhead. Terwijl plaatsgenoot Jeff Dunn (Mantas, Venom) achter het glas en de knoppen zat, waagde Tysondog zich in 2014 weer de studio in en kwam er in april 2015 uit tevoorschijn met Cry Havoc, hun eerste volledige album in bijna dertig jaar. Ongeveer zeven jaar verder heeft de cult-band een nieuw setje nummers in de aanbieding, gebundeld onder de titel Midnight.

Ik kan niet anders bedenken dan dat Tysondog die heerlijke vibe van de klassieke heavy metal helemaal heeft meegenomen naar het heden. De muzikale gedachte is van de oude school, aanpak en uitvoering zijn echt hedendaags. Direct met albumopener Battalion heeft de band mij helemaal mee. Die typerende ritmes, de gedragen vocale voordracht, spetterend gitaarwerk, pakkende riffs die meteen blijven hangen; herkenbare ingrediënten die de old school fan zal waarderen. Daar borduurt It Lives vervolgens lekker op voort.

Een heerlijk oubollige atmosfeer, ik geef het onmiddellijk toe, maar kunstig verpakt in een hedendaags productioneel jasje mag Tysondog ook hier en nu in 2022 nog zeker gehoord worden. Hoor bijvoorbeeld eens die ronkende gitaargrooves in Hellbound en titelnummer Midnight. Die laatste is toch echt alles behalve standaard NWOBHM. Zo laat de band in diverse nummers horen dat ze een goede mix maken van het respect naar de oude waarden (Dead Man Walking, Cold Day In Hell) met oog en oor voor modernere tijden (het vlotte Defiant, afsluiter Waiting For God).

Eerlijk is eerlijk: bij de naam Tysondog dacht ik in eerste instantie ook aan een uitgebluste NWOBHM-band die het nodig vond om nog eens een album met overbodig materiaal uit te brengen. Maar met Midnight bewijst de band keihard mijn ongelijk, hier hoeft Tysondog zich in 2022 absoluut niet voor te schamen!

John Clutch Carruthers - vocals

Kev Wynn - bass

Paul Burdis - guitar

Phil Brewis - drums

Stevie Morrison - guitar