Loading...

Joe Lynn Turner - Belly Of The Beast

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-01-2023

Tracklist

01. Belly of the Beast
02. Black Sun
03. Tortured Soul
04. Rise Up
05. Dark Night Of The Soul
06. Tears Of Blood
07. Desire
08. Don't Fear The Dark
09. Fallen World
10. Living The Dream
11. Requiem

Joe Lynn Turner zullen de meeste mensen toch kennen van zijn frontmanschap bij de bands Yngwie Malmsteen, Rainbow en Deep Purple. In tussenliggende periodes bracht hij ook al tal van solo-albums uit. Zijn meest recente daarvan laat echter wel een behoorlijk opmerkelijke kant van de zanger horen, zeker wanneer je bedenkt dat de man inmiddels de respectabele leeftijd van 71 jaar heeft bereikt.

In 2017 zorgde een min of meer toevallige ontmoeting met death metal-grootheid Peter Tägtgren (hij had opgetreden op het privéverjaardagsfeestje van diens broer) voor een verrassende muzikale wending. De heren sleutelden aan een eerste nummer Don't Fear The Dark, waarmee ze hun creatieve samenwerking versterkten, en uiteindelijk zou leiden tot wat het elfde solo-album van Turner zou worden: Belly Of The Beast. Vaak gebeuren de beste dingen per ongeluk, deze onverwachte en opmerkelijke combinatie blijkt echter een alleraardigst album op te leveren.

Opener en titelnummer Belly Of The Beast blijkt met z'n opzwepende tempo en herhalende refrein niet helemaal representatief voor de insteek op dit album. De thematiek doet dat echter wel, want op dit album wil Turner het vooral hebben over de strijd tussen goed en kwaad, waarbij blijkt dat de tegenstrijdigheden als goed en kwaad, God en Satan, niet zonder elkaar kunnen bestaan.

Black Sun is daarna een meer melodieuze, klassieke midtempo beuker, met de nodige inbreng van epiek en bombast middels orkestratie en koorzang, en een overwogen ingetogen middenstuk. Dit is de muzikale insteek waar het grootste deel van het album op stoelt, en wat mij betreft warm kan worden onthaald door de klassieke metalfan. Vergeet daarbij de zoetsappige Turner van 'vroeger' en geef z'n huidige rauwere aanpak een kans, want de hij zingt nog altijd de sterren van de hemel, ruiger en oprechter dan ooit tevoren. Om die eerlijkheid kracht bij te zetten heeft ie ook z'n eeuwige pruik (een min of meer logisch gevolg van een auto-immuun-aandoening) bij het afval gegooid en is hij te bewonderen in kale eenvoud en pure kracht. De overeenkomst met de muziek kon niet mooier bedacht zijn.

Met Tortured Soul bereikt het album een stiekem hoogtepuntje, en eerlijk is eerlijk, beter gaat het ook niet meer worden. Dark Night Of The Soul en vooral Desire vind ik ook heel sterk, en afsluiter Requiem roept ook de klassieke bombast-metal-vibe op. Daar waar het tempo wat omhoog gaat (Tears Of Blood, Don't Fear The Dark) verzandt de muziek in plichtmatige power metal, daar ligt wat mij betreft niet de kracht van het duo Tägtgren / Turner.

Laat je verrassen door de kracht en rauwheid van een onverwacht heavy zingende Joe Lynn Turner, en omarm de pure metal-invloed die Peter Tägtgren hierop heeft. Vanuit die optiek is Belly Of The Beast een verfrissend album!

Joe Lynn Turner - vocals, guitars

Peter Tägtgren - guitars, bass, programming

Sebastian Tägtgren - drums

Love Magnusson - guitars