Loading...

Agora - Empire

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-07-2023

Tracklist

01. Empire
02. I’m Just Venom
03. In The Name Of Destruction
04. 190318
05. Colossus
06. Honor In Dying
07. Immortal Dream
08. Infinity
09. When Honor Ends
10. Virtual Reality

Agora is een Mexicaanse metalband, opgericht in 1996. In de eigen regio heeft de band een serieuze live-status, en ook de vijf albums, diverse singles en live-registraties doen het daar goed. Dat het in die regio blijft zit 'm mogelijk in het gegeven dat Agora alles Spaanstalig doet. Tijd dus om de vleugels uit te slaan, dat wil de band dan ook bereiken door hun laatste album Imperio (2020) nu in een Engelstalige versie uit te brengen. Dat wordt dus Empire. Dat lijkt een compleet nieuw album, waarbij de song-volgorde veranderd is, de titels dus nieuw, het artwork compleet nieuw; nou ja, het hele album is gewoon compleet opnieuw opgenomen.

Opener en titelnummer Empire is zowel episch als krachtig, de vocale melodie omarmt perfect de uitstekende gitaarriffs en donderende drums met een gevestigde beukende bas en bijna hymne-achtige keyboards. In The Name Of Destruction is een nummer dat verhaalt over een catastrofale futuristische wereld waarin zombies zich over de hele wereld verspreiden en de mensheid tot uitsterven brengen. Het laat een combinatie horen van een moderne en klassieke benadering van gewaagde heavy metal-arrangementen, met een hoofdrol voor de keyboards (op kenmerkende wijze ingespeeld door Derek Sherinian van Dream Theater).

I'm Just Venom en Honour In Dying zijn nummers die een moderne groove en kracht uitstralen zonder de vocale melodie te verliezen, met veel gevoel in de gitaarsolo's die doen denken aan de jaren '70. Infinity is de derde single, deze laat lichte prog-trekjes horen. Het gaat over iemand die zijn geloof is kwijtgeraakt en het wanhopig wil herstellen. Qua sound doet het denken aan de Amerikaans metal-vibe uit de vroege jaren '90 met stijlvol toetsenwerk dat opnieuw doet denken aan de prog-rock uit de vroege jaren '70, voorzien van pakkende melodieuze zanglijnen.

Colossus is een ode aan de laatste levende witte neushoorn. Muzikaal heeft het veel dynamiek, een krachtig galopperend deuntje, lekker om mee te headbangen, dat explodeert met een episch gezongen refrein, begeleid door opnieuw Derek Sherinian, die vrijwel het hele nummer een soort solo speelt als Jon Lord in z'n beste dagen. Immortal Dream is de obligate ballade die ik met plezier oversla, dit is niet aan mij besteed. When Honour Ends gaat daarentegen voorzichtig richting thrash, in elk geval een van de vlotste nummers van het album.

Afsluiter Virtual Reality is een episch nummer van zo'n acht-en-halve minuut, de passende kers op de taart voor een proggy power metal-album. Goede riffs, sterk drumwerk, vooral in het middengedeelte dat heel even flirt met het djent-genre, en dan overgaat in een prog-segment met melodieuze zang en swingende baslijnen. Ik denk dat Agora er goed aan heeft gedaan om hun oorspronkelijke album Imperio eens goed te herzien. Empire mag internationaal bekeken zeker gehoord worden!

Eduardo Carrillo - Drums

Manuel Vázquez - Guitars

Sergio Aguilar - Guitars, Vocals

Eduardo Contreras - Vocals

Daniel Villarreal - Bass