Loading...

Holy Moses - Invisible Queen

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-06-2023

Tracklist

01. Downfall Of Mankind
02. Cult Of The Machine
03. Order Out Of Chaos
04. Invisible Queen
05. Alternative Reality
06. The New Norm
07. Visions In Red
08. Outcasts
09. Forces Great And Hidden
10. Too Far Gone
11. Depersonalized
12. Through The Veils Of Sleep

Holy Moses behoort al sinds mensenheugenis - iets nauwkeuriger bepaald: sinds 1980 - tot het internationale speed-thrash metal-circuit. Na een aanloop van de eerste paar jaar vestigde het Duitse gezelschap onder aanvoering van boegbeeld Sabina Classen definitief z'n naam met het album Finished With The Dogs (1987). Aangekomen in 2023 besluit de band dat het welletjes is geweest, en neemt afscheid middels Invisible Queen, het eerste nieuwe album sinds negen jaar. Daar past natuurlijk ook een afscheidstournee bij.

De herkenbare stijl van Holy Moses is altijd compromisloos geweest: rauw, agressief, en dankzij subtiele prog-elementen worden nooit de geijkte patronen gevolgd. Dat is op Invisible Queen niet anders. Wat wel veranderd is: de impact van opperhoofd Sabina Classen's stembanden. Het is natuurlijk niet raar dat die hun beste tijd hebben gehad na ruim veertig jaar de longen uit het lijf schreeuwen - de beste dame wordt dit jaar zestig, dus respect voor de huidige prestaties is op z'n plaats.

Dat de zang dus inmiddels wordt overstemd door de agressie van de muziek is dus logisch, ik ben eigenlijk al lang blij dat er geen rare (technische) fratsen zijn uitgehaald om dit te verbloemen. Bovendien mag de muziek er gewoon wezen, want de muzikanten die mevrouw Classen gedurende verschillende periodes om zich heen heeft verzameld zijn altijd okay. Technisch onderlegd, maar net zo goed met gevoel voor de rauwe randjes van old school speedy thrash.

Opener Downfall Of Mankind - in de bonusversie met 'onze' Marloes Voskuil op zang - zeker niet daarom, maar toch - is meteen een van de sterkere nummers van het album. Cult Of The Machine doet er vervolgens qua agressie nog een schepje bovenop. Pakkende (midtempo) thrash en muzikaal vakmanschap gaan bij Holy Moses hand in hand binnen twee opeenvolgende tracks, zo laten Alternative Reality en The New Norm na elkaar horen. Daarna horen we pas echt goed hoe de band tekeer kan gaan, Visions In Red is echt een beest van een track! Vervolgens wordt zelfs het uitnodigend meebrullen niet geschuwd middels het refrein van Outcasts.

Zo biedt Holy Moses voor het laatst voor elk wat thrash-wils. Een dankbaar slotakkoord van / voor een imposante loopbaan. Ik zou zeggen: ga Holy Moses vooral live zien tijdens de afscheidstournee!

Sabina Classen - Vocals

Thomas Neitsch - Bass

Gerd Lücking - Drums

Peter Geltat - Guitars