Loading...

Legion of the Damned - The Poison Chalice

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-09-2023

Tracklist

01. Saints in Torment
02. Contamination
03. Progressive Destructor
04. Skulls Adorn the Traitor's Gate
05. Behold the Beyond
06. Retaliation
07. Savage Intent
08. Chimes of Flagellation
09. Beheading of the Godhead
10. The Poison Chalice

Legion Of The Damned, wie kent ze niet. De Limburgse thrashers grossieren al jaren in kwaliteit volgens het motto "less is more". De markt wordt niet overspoeld met middelmatige albums, liever brengt de band om de paar jaar een uitgebalanceerd album uit. Ook optredens - vooral in Nederland - doet de band uitgekiend, zodat je als liefhebber ook echt iets hebt om naar uit te kijken. The Poison Chalice is hun achtste album.

Hierop is dan wel een primeur te horen: voor het eerst heeft legion Of The Damned als vijfmansformatie een album opgenomen. Sinds Fabian Verweij in 2018 de band als live-gitarist kwam versterken heeft hij zich blijkbaar onmisbaar gemaakt binnen het hechte collectief. Op plaat klonk de band natuurlijk altijd al moddervet, daar verandert een extra gitarist niets aan. Hooguit zijn er wat meer (kortere) gitaarsolo's te horen op het album. Het verschil zal zich dan ook vooral op het podium doen gelden. Ik ben daar persoonlijk wel blij om, want extreme metalbands als Legion Of The Damned klinken natuurlijk veel beter met twee gitaristen. Vind ik dan toch.

Op The Poison Chalice horen we all vertrouwde elementen voorbij komen; de geknepen maar lekker boosaardige zang van Maurice Swinkels springt daar als meest herkenbare bovenuit. Wel is er in de loop der jaren steeds meer melodie in de muziek gekomen, waarmee het totaalplaatje minder extreem, maar wel prettiger in het gehoor ligt wat mij betreft. Natuurlijk wordt er nog lekker stevig doorgerammeld in tracks als Progressive Destructor, Skulls Adorn The Traitor's Gate of Retaliation, waarin het zwartgeblakerd riffwerk welig tiert.

Ik vraag me dan bijvoorbeeld wel af of Legion Of The Damned nummers als Behold The Beyond en Beheading Of The Godhead eerder in hun loopbaan hadden kunnen maken. Het geluid blijft weliswaar zeer herkenbaar, maar het tempo ligt een stuk lager dan het gemiddelde, en het gitaarwerk is hier wat mij betreft verrassend melodieus. Ik vind dit vooral die eerste van de fijnere nummers van het album, en echt een verademing voor de variatie. Zet daar een overrompelende track als Contamination tegenover, en het plaatje is wel compleet denk ik. Ook het afsluitende titelnummer The Poison Chalice met z'n dreigende intro vind ik een sterk nummer (de nadrukkelijke Slayer-vibe vergeef ik de band graag).

Als conclusie kan ik stellen dat Legion Of The Damned 'gewoon' heel goed waar ze heel goed in zijn, want de extreme thrash luistert nog altijd verdomd lekker weg. Zonder tot aantoonbare grote hoogte te stijgen overtuigt de band met hun no-nonsens aanpak. Waarvoor hulde!

P.S.: van dit album is ook een digipak-versie beschikbaar met als extra een tweede CD met live-opnamen. Daarop zijn vijf tracks te horen die zijn opgenomen tijdens de Eindhoven Metal Meeting op 10 december 2022. Daarnaast krijg je nog tien nummers te horen van de streaming-versie van Dynamo Metal Fest op 9 juli 2020 - vanwege corona ging het festival toen niet door, en zijn er opnamen gemaakt in de Effenaar. Al die opnamen zijn speciaal gemasterd en gemixt voor dit album; echt een heel gave bonus!

Maurice Swinkels - Vocals

Twan Van Geel - Guitars

Fabian Verweij - Guitars

Harold Gielen - Bass

Erik Fleuren - Drums