Loading...

Kong - Traders Of Truth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-11-2023

Tracklist

01. Radiance
02. Hit That Red
03. Fringing
04. Rök
05. Mirrorizon
06. Glasslands
07. Ripper
08. Chaos as Law
09. Stray Marks
10. Flat Earth Sobriety
11. Destressed & Unrestrained

Het Amsterdamse Kong gaat al vanaf 1988 z’n eigen gang, en brengt op niet echt gezette tijden z'n albums uit. Dan weer een kortere pauze tussendoor, dan weer een langere. Tussen het nieuwste album Traders Of Truth en de voorgaande langspeler Stern zit bijvoorbeeld negen jaar. Ook de bandbezetting blonk niet altijd uit in stabiliteit, maar dat maakt - bijzonder genoeg - voor de muziek verrassend weinig uit. Mark Drillich is de constante factor - al valt het op dat de bezetting hier op Traders Of Truth nog altijd dezelfde is als die op Stern.

Natuurlijk heeft Kong vooral ook live naam gemaakt door hun unieke manier van optreden: dat doet de band in hun quadrofonische setup, waarbij ieder lid van de band in een andere hoek van de zaal zijn instrument bespeelt. Net als voor het opnemen van dit album hoeven de bandleden daarvoor niet in elkaars nabijheid te zijn, bedenk ik mij met een glimlach :-)

Die muzikale basis van Kong blijft ten alle tijden intact: Kong klinkt altijd vertrouwd, krachtig en actueel. Het gitaargeluid is herkenbaar, de composities weelderig en meeslepend, en het gebruik van samples en elektronica zorgt voor een toegankelijke en bij vlagen zelfs dansbare touch. Aan zang doet Kong niet, de enige menselijke stemmen die je hoort zijn afkomstig van samples.

Opener Radiance laat direct alle vertrouwde elementen horen, ik zit dan ook meteen mee te knikken met het hoofd, en zal dat gaandeweg het album veelvuldig herhalen. Hit That Red doet er vervolgens nog een schepje bovenop met een heerlijke heavy riff. Ik vind het knap hoe Kong de luisteraar aan zich weet te binden zonder in herhaling te vallen. Vooral de subtiliteit van de samples en elektronische toevoegingen zijn hier debet aan denk ik. Al ben ik natuurlijk wel blij dat de gitaar op dit album stiekem een beetje de baas loopt te spelen. Luister in dat kader maar eens naar Chaos As Law, met een fraaie bijdrage van ene Jan Akkerman.

Na een viertal meer opzwepende tracks doen Mirrorizon (met verrukkelijk baswerk) en vooral Glasslands (met wat post-vibes) het relatief even iets rustiger aan. Ripper vervolgt dan weer het gitaar-gedreven stramien, zonder overigens de dansbare beats en creativiteit van de elektronische elementen uit het oog te verliezen. In met name Stray Marks hebben die laatste zelfs regelmatig de overhand. Met het fraaie, interessant opgebouwde Destressed & Unrestrained komt er een passend einde aan een in alles bevredigend multi-album. Een label plakken op de muziek van Kong blijft onbegonnen werk, al durf ik dankzij het overvloedige en stevige gitaarwerk wel serieus van metal te spreken. Belangrijkste is echter dat de band overtuigt met sterke, uitdagende composities en een uitgebreid maar toch uit duizenden herkenbaar geluid!

Mark Drillich - bass, electronics

Tijs Keverkamp - guitars

David Kox - guitars, electronics

Oscar Alblas - drums, percussion