Loading...

Messiah - Christus Hypercubus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-06-2024

Tracklist

01. Sikhote Alin
02. Christus Hypercubus
03. Once Upon A Time... Nothing
04. Speedsucker Romance
05. Centipede Bite
06. Please Do Not Disturb (While I'm Dying)
07. Soul Observatory
08. Acid Fish
09. The Venus Baroness I
10. The Venus Baroness II

Drie-en-half jaar na Fracmont is het Zwitserse Messiah terug met de opvolger: Christus Hypercubus. Maar in die tussenliggende periode is wel een en ander gebeurd. Op 4 november 2022 sloeg het noodlot toe toen voormalig Messiah-zanger Andy Kaina op 53-jarige leeftijd stierf na een hartaanval. Het was een enorme schok voor alle betrokkenen. Andy's laatste live optreden met Messiah vond plaats in het Old Capitol in Langenthal, Zwitserland, op 20 november 2021. Kort daarna besloot hij de band te gaan verlaten om andere dingen te gaan doen in het leven - hoe ironisch dat hij vlak daarna zou overlijden.

Na Andy’s beslissing om te stoppen moest bandopperhoofd Remo Broggi de zaken opnieuw organiseren, maar het was vanaf het begin duidelijk dat hij met de resterende leden door zou gaan. Dus gingen ze op zoek naar een nieuwe zanger. Het was ook duidelijk dat ze een nieuw studioalbum zouden maken, zodra de nieuwe frontman gevonden zou zijn.

Uiteindelijk werd Marcus Seebach de nieuwe zanger van Messiah, waarna de gitaristen Brögi en V.O. Pulver aan de slag gingen voor nieuwe nummers. Dat verliep voorspoedig: binnen drie weken was het nieuwe album zo goed als geschreven. En toen sloeg het noodlot opnieuw toe toen Steve een ski-ongeluk kreeg en een half jaar lang niet meer kon drummen. Met behulp van een drumcomputer werd verder gewerkt aan het materiaal, de opnames zouden nog even op zich laten wachten.

Eind goed al goed, en zo is er dan toch het nieuwe album, dat mogelijk vanwege de achterliggende gebeurtenissen een stuk harder en sneller heeft uitgepakt dan de voorganger. Natuurlijk, ook de zang klinkt anders, maar zeker niet per se minder. Vooral in het hogere segment doet nieuweling Seebach het opvallend goed. Door de toegenomen invloed van V.O. Pulver als componist is zijn inbreng als gitarist ook gegroeid, met een verbreding van het Messiah-geluid tot (logisch) gevolg.

De progressieve inslag van Messiah was altijd al hun sterkste punt, het nadrukkelijk langzamere nummer Speedsucker Romance als ook titelnummer Christus Hypercubus varen er wel bij. Daar staan heftigere nummers als Soul Observatory en Once Upon A Time... Nothing tegenover, het betere hak- en beuk-werk. Ook Acid Fish mengt zich met succes in de gevechten, een heerlijk opzwepend nummer. Het tweeluik The Venus Baroness I en II intrigeert als titel, waarbij deel II wat tegenvalt als afsluiter van een verder knetterend album.

Gedwongen door de omstandigheden heeft Messiah zichzelf na de relatief recente reünie opnieuw moeten uitvinden. En dat pakt dus helemaal niet zo slecht uit. De aanpassingen zouden zomaar tot nieuwe inzichten kunnen hebben geleid, geen slecht idee voor een band die al veertig jaar geleden actief was!

Marcus Seebach - Vocals

V.O. Pulver - Guitars

R.B. Brögi - Guitars

Steve Karrer - Drums

Patrick Hersche - Bass