Loading...

Encoffination - Ritual Ascension Beyond Flesh

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-09-2010

Tracklist

1. Procession
2. Nefarious Yet Elegant Are the Bowels of Hell
3. Miasma of Rotten Serenity
4. Eucharist of Bone and Flame
5. Interlude
6. Beyond the Grace of Flesh Go I
7. Entombment of the Breathing Flesh
8. Coffinpsalms

Encoffination is een tweemans- doom metal formatie uit de Verenigde Staten, bestaande uit de heren Ghoat (Vocals/Guitar/Bass) en Elektrokutioner (Drums). Pas sinds twee jaar teisteren deze twee veteranen uit de extreme metal scene onze aardkloot (en de lagen daaronder?) onder de noemer Encoffination. Dit jaar vonden de eerste tastbare uitingen plaats in de vorm van een vinyl single (Temples Descend Below The Earth) en deze langspeler Ritual Ascension Beyond Flesh. Om het underground gevoel van de band en hun muziek te benadrukken werd dit werkstuk eerst alleen op tape uitgebracht, inmiddels ook door Selfmadegod Records op cd.

De band bedient zich op deze cd van een zeer primitieve op death metal leest geschoeide doom stijl, en hoewel spaarzaam gebruik gemaakt wordt van voorzichtige versnellingen ligt het tempo overwegend laag tot zeer laag. Dit zou je ook kunnen zeggen over het gebruik van de vocalen, ook hier is laag het sleutelwoord, met daarnaast nog als kenmerk haast onverstaanbaar. Alsof het de bedoeling is dat hiermee direct de diepste krochten van de al dan niet menselijke ziel bereikt worden. Uitgerekte, herhalende riffs, uiteraard log en zwaar, een doffe bas en sloom voortrollend drumwerk zetten prima de sobere sfeer kracht bij. Deze toch wel typische stijl was vooral rond 1990 behoorlijk in zwang bij de eerste golf van death/doom bands uit die periode. Ondanks dat we inmiddels zijn aanbeland in 2010 weet Encoffination die typisch zwartgallige duistere sfeer goed neer te zetten. Mede debet daaraan is ongetwijfeld de productie van het gebodene, die helemaal in de geest van die sfeer behoorlijk lo-fi is gehouden.

De cd opent met een intro dat zijn naam eer aan doet: Procession, wat inderdaad klinkt als de soundtrack van de aanvang van een (on)heilig ritueel. Een dergelijk stukje audio-toneel komt later nog een keer terug in titel vijf Interlude. De nummers op deze cd voltrekken zich verder allemaal in een en dezelfde sfeer, ik kan me zo voorstellen dat de muziek verhaalt over allerlei al dan niet heilige handelingen en rituelen met de dood als hoofdbestanddeel. Hoewel de teksten voor mij onverstaanbaar zijn wijzen de songtitels ook wel enigszins in die richting. Ook de samples tussen de nummers door (ik vermoed fragmenten uit obscure en/of vergeten horror films) geven weinig blijk van enige vrolijkheid of positivisme in welke vorm dan ook. De climax wordt bereikt in het afsluitende Coffinpsalms, in al zijn zwaarmoedigheid een heerlijk monster met een welhaast bezwerend middenstuk.

Waar je in dit genre verwacht dat de nummers net zo lang duren als dat ze zich qua snelheid afspelen, is dat op deze cd niet het geval. De acht titels halen gezamenlijk zo'n 35 minuten, de nummers duren gemiddeld dus niet bovenmatig lang. Dit zorgt er wel voor dat, met behulp van de al eerder genoemde samples er tussendoor, de eentonigheid verdreven blijft. Ook de voorzichtige versnellingen dragen hiertoe bij, zodat je niet het idee hebt dat je naar een lange brij van muziek zit te luisteren. Wat echter de boventoon blijft voeren is de allesoverheersende beklemmende sfeer van het geheel, die het gevoel oproepen van duisternis, wanhoop, leegte en verdoemenis. Bij het beluisteren van Ritual Ascension Beyond Flesh weet je weer waarom dit genre zo'n twintig jaar geleden ooit death metal genoemd is. Encoffination heeft daar verder niets aan toe te voegen, de cd past echter precies in deze context, als ware het een soundtrack voor het naderende ondergrondse hiernamaals.

Justin “Ghoat” Stubbs - Vocals/Guitar/Bass

Wayne “Elektrokutioner” Sarantopolous - Drums