Loading...

Abomination - Abomination

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-10-2021

Tracklist

01. The Choice
02. Murder, Rape, Pillage and Burn
03. Reformation
04. Redeem Deny
05. Possession
06. Suicidal Dreams
07. Life And Death
08. Victim Of The Future
09. Tunnel Of Damnation
10. Follower
11. Impending Doom

Als dat geen old school is. Cult band Abomination werd opgericht in 1987 door Master Paul Speckmann. In een tijdsbestek van vier jaar werden eerst twee demo's, en na een platendeal twee volwaardige albums uitgebracht. De muziek die de band ten gehore bracht paste goed in de heersende thrash scene, al was al wel de eerste voorbode hoorbaar van wat death metal moest gaan worden. Een tijdje na genoemde releases besloot de band in 1993 om het bijltje er bij neer te gooien, om net zo verrassend in 1999 een doorstart te maken. Dat voegde in elk geval nog een EP toe aan de discografie, daarna is er eigenlijk nog nauwelijks iets van de band vernomen.

Ik maakte pas goed kennis met Abomination toen het oorspronkelijke label Nuclear Blast in 2011 besloot om het complete werk van de band opnieuw uit te brengen. Dat betekent dat de beide demo's (1987 en '88), de beide albums Abomination (1990) en Tragedy Strikes (1991), en de 'comeback' EP Final War uit 1999 op een dubbel-cd te verkrijgen waren. Ook is het nummer Follower van de obscure split single met Master in deze bloemlezing opgenomen. Ofwel 36 tracks lang (een paar komen we twee keer tegen), voer voor de echte ouderwetse thrash/speed metal liefhebbers!

Inmiddels zo'n tien jaar later wordt er opnieuw materiaal van Abomination gerecycled. Deze keer is het 'alleen' debuutalbum Abomination dat opnieuw wordt uitgebracht, door het Duitse MDD Records, op CD. Een precieze aanleiding vermeld de promo-tekst niet, behalve dan dat men vindt dat een cult-album als dit nooit in de vergetelheid mag geraken. Daar ben ik het uiteraard volledig mee eens. Hoewel Paul Speckmann in een interview in 2009 nog zei dat het van een reünie nooit meer zou komen, omdat oorspronkelijke gitarist Dean Chioles in 2001 overleed aan MS, heeft de band sinds 2011 toch nog sporadisch opgetreden.

Wat je op Abomination mag verwachten is weinig subtiele oerdegelijke primitieve speed/thrash. Denk aan bands als Exodus, Testament en met name Possessed, vooral het bij vlagen wat rommelig klinkende geluid, maar ook de typische ruige zang doen erg aan die tijd terugdenken. Meestal op volle snelheid worden de nummers er doorheen gejaagd, met de bekende gierende gitaarsolo's als slagroom op de taart. De lange opener The Choice vat eigenlijk al meteen goed samen waar de muziek van Abomination voor staat. Let ook eens op de prominente plaats die het baswerk in het geheel inneemt, niet verwonderlijk natuurlijk. Sporadisch wordt het gas even losgelaten, in die tragere passages herkennen we wat voorzichtige death metal klinkende probeersels.

Het is met name op het navolgende Tragedy Strikes album (1991) waarop wat meer variatie voorhanden is qua tempo en invulling van de muziek, dat betekent wat meer midtempo en tragere, bijna doomy passages. Al met al draagt Abomination onmiskenbaar het Speckmann stempel, liefhebbers weten dan wel genoeg. Toch zou ik je aan willen raden om niet alleen dit debuutalbum, maar ook de opvolger zeker eens op te zoeken!

Paul Speckman - zang, bas

Aaron Nickeas - drums

Dean Chioles - gitaar