Loading...

Abysmal Grief - Funeral Cult of Personality

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 09-11-2021

Tracklist

01. Intro
02. Funeral Cult
03. The Mysteries Below
04. This Graveyard Is Mine
05. Smell of the Sacristy
06. Reign of Silence
07. Idolatry of the Bones
08. The Grim Arbiter

Van Abysmal Grief weet je inmiddels in grote lijnen wel wat je kunt verwachten, dit is echt zo'n band die nooit voor grote verrassingen zal zorgen. Ik vind de horror-achtige doom vaak wel vrij typerend klinken voor de Italiaanse scene, waarin vaak veel ruimte is voor creepy klinkend orgelwerk en spooky klinkende vocale partijen. Het geheel klinkt vaak als soundtrack voor zo'n 'foute' old school horror-film. Vandaar ook dat veel Italiaanse bands 'horrordoom' als beschrijving wel past. Daarnaast hebben de muziek en de aanpak vaak ook wel wat theatraals.

Dit alles is naar mijn mening ook op de inmiddels zesde langspeler Funeral Cult Of Personality van toepassing. Vooral dat orgeltje steelt op dit album weer de show wat betreft die creepy sfeer. Damn, wat houd ik daar van! De muziek zit verder weliswaar erg simpel in elkaar, maar daarmee juist ook weer heel slim. Cheesy, kitscherig, of gewoon fout, eigenlijk kun je diverse kwalificaties hier op los laten, maar zoals ik in het verleden al vaker heb geconstateerd is juist alles dat hier zo fout aan is voor mij juist de grootste aantrekkingskracht.

Met het dertien minuten durende The Grim Arbiter als pompeus slotakkoord, staat Funeral Cult Of Personality verder weer bol van de oorwurmen. Het (kerk)orgel-intro is deze keer zeer bescheiden gehouden, vanaf daar is het weer volop genieten van de mini-hoorspellen van de Italiaanse griezelige-verhalen-vertellers. Dit is dreiging en boosaardigheid, occulte thematiek, maar wat mij betreft met een vette knipoog. Ik hoop voor de bandleden zelf dat ze hun eigen insteek niet al te serieus opvatten tenminste.

De composities blijven van bovengemiddelde lengte, waarbij Abysmal Grief ruimschoots de tijd neemt om hun verhaaltjes te vertellen. Nou ja, eigenlijk doet de band gewoon wat ze al een paar albums lang doen, zodat ik het lastig vind om er iets nieuws over te melden. Op mij heeft deze muziek een verslavend effect, waarbij vooral van het mystieke orgelspel een intrigerende werking uitgaat. Abysmal Grief kan bij mij niet veel fout doen.

Lord Alastair - Bass

Lord of Fog - Drums

Regen Graves - Guitars

Labes C. Necrothytus - Vocals, Keyboards