Loading...

Aggravator - Sterile Existence

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-09-2016

Tracklist

01. Decapitators Temple
02. Transhuman Incorporeal
03. High Impact Homicides
04. Subconcious Blind
05. Abhorrent Point Of View
06. Hacked Human Debris
07. Sterile Existence
08. Future Re-phased
09. Target Obliteration

Aggravator is ontstaan in 2008 in San Antonio, Texas. Na een tijdje in wat lokale kroegjes te hebben gespeeld werd in eigen beheer in 2010 een eerste demo uitgebracht, debuutplaat Age Of Combat komt uit in 2012. Met nog veel meer gigs op de naam is het in 2015 alweer tijd voor een opvolger, getiteld Populace Destructor. Deze werd door collega Geert indertijd beschouwd als een potje lekker agressieve thrash metal, waarbij geen uitschieter te noteren viel. Inmiddels is er net weer een nieuw album verschenen, Sterile Existence, ik ben benieuwd of en hoe deze me gaat bevallen.

Zoals Geert terecht constateerde moet Aggravator het vooral hebben van korte, puntige, en overwegend snelle nummers. De thrash is inderdaad lekker agressief, en bevat zeker de nodige power. Voor de liefhebber zal dit dan ook zeker lekker wegluisteren. Nieuweling Sterile Existence gaat daar zeker niet voor onderdoen, en bevat opnieuw furieuze thrash. Meer van hetzelfde dus?

Herkenbaarheid lijkt inderdaad troef: de raspende vocalen van Derek Jones doorboren op effectieve wijze de sluier van snoeiharde riffs en een denderende ritmesectie. De mix is zwaar, maar helder, en doet eer aan de kracht van de muziek. Ik heb het idee dat de bassist regelmatig - al dan niet bewust - in het zonnetje wordt gezet, want wat hij laat horen in tracks als Transhuman Corporeal en High Impact Homicides valt best op. Fijn om een bassist te horen die niet simpelweg de gitaarlijnen volgt, maar wanneer de gelegenheid zich voordoet zijn eigen gang gaat.

Na het eerste kwartet nummers ben ik al snel geneigd om het labeltje 'degelijk maar niks bijzonders' te voorschijn te halen. Maar de kentering lijkt te komen met Abhorrent Point Of View. Het langste nummer van het album, dat (toevallig?) niet alleen gebouwd is op snelheid. Het tempo gaat wat omlaag, en er is zelf iets te herkennen dat doorgaat voor groove. Naar het einde van het album toe (met titelnummer Sterile Existence en even later Future Re-phased) laat Aggravator horen wel degelijk goed raad te weten met het middentempo. Sterker nog: misschien ligt deze variant de band nog wel beter dan louter het snelle werk!

De werkelijk spetterende afsluiter Target Obliteration laat horen dat dat niet helemaal waar is. Maar ik denk dat Aggravator er goed aan doet wat meer variatie in de muziek aan te brengen. Ik denk dat het de beluisterbaarheid ten goed komt; de afwisseling in elk geval zeker!

Derek Jones - Vocals, Guitar

Mike Cortes - Drums

Tristan Hernandez - Bass

Jesse Lopez - Guitars